ЗДРАВЕ

Най-странните психически заболявания

За здравия човек всички психически заболявания са странни. Шизофренията, биполярното афективно разстройство, обсесивно-компулсивното разстройство, неврозите и фобиите са пословично известни за всички, защото са често срещани.

Има обаче по-рядко разпространени болести на психиката, какъвто е например Стокхолмският синдром. Отключва се при отвличане, нападение, изнасилване. По необясними причини понякога жертвата започва да изживява силни позитивни чувства към своя насилник – привързва се към него, обича го, даже направо го боготвори.

Синдромът Лима е точно обратен на Стокхолмския – похитителят се влюбва в жертвата си.

При синдрома на Диоген хората губят всякакво чувство на срам. Нямат абсолютно никакви задръжки, не притежават и грам чувство за благоприличие, могат да направят всичко пред всеки. Стават неуправляеми като диваци.

Трихотиломания. При това заболяване болните безспирно късат космите от главата и тялото си и нищо не е в състояние да ги спре.

Синдромът Мюнхаузен пък кара засегнатите да се преструват постоянно на болни. Те искат да предизвикат съжалението и вниманието на околните. Измислят си болести, от които на практика изобщо не страдат. Имитират симптомите на какви ли не заболявания.

Митоманията се характеризира с това, че пациентите постоянно и за всичко лъжат. И то лъжат не за някаква своя изгода, а защото изпитват огромно удоволствие от това. Лъжейки, те сами вярват на лъжите си.

 Синдромът на Адел е болестно изживяване на силна, но несподелена любов. Страдащите стават напълно подвластни и емоционално зависими от обекта на любовните си трепети. Дори да получат директен отказ от човека, в когото са влюбени, те не приемат това за реално. Любовното им опиянение се превръща в силна обсебваща ги мисъл. Изпадат в дълбока депресия и не са способни да правят нищо друго, освен едно – безспирно да мечтаят и бленуват за този, в когото са се влюбили. Губят интерес към всичко останало в живота. Не могат да се хранят, не могат да спят, да работят, да се самообслужват.

болест
Някои ментални заболявания са толкова чудновати, че доказват колко сложна е човешката психика.

Синдромът носи името на Адел Юго – дъщерята на френския писател Виктор Юго, която се влюбва безнадеждно в английския офицер Алберт Пинсън.

Множественото личностно разстройство, известно още като дисоциативно личностно разстройство, е изключително сложна и опасна болест. Личността на болния се разпада на множество отделни личности. Всяка от тях си има отделна биография, различен пол, възраст, националност, темперамент и самостоятелна ценностна система от възгледи за живота.

Учените считат, че това психическо заболяване е резултат от претърпяно насилие в детството – изнасилване, физически и психически тормоз и др. Мъчейки се да избяга от кошмарната действителност, детето започва да вярва, че ужасните неща, които му се случват, всъщност не стават с него, а с някой друг човек. Болестта е най-разпространена в Северна Америка.

В света всеки четвърти човек има или в определен етап от живота си е имал някакво психическо заболяване. На практика никой не е застрахован. Психическата болка е много по-силна от физическата. Психическите болести се отключват при изживяване на силен страх и стрес, при силен емоционален дисбаланс. Затова Зигмунд Фройд, бащата на психоанализата, твърди с право, че „непреодолимата болка се преодолява в лудостта”. В основата на всяка една лудост е скрита силна мъка, която побеждава здравия човешки дух.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *