СВОБОДНО ВРЕМЕ

Знаете ли на коя страна е вредно да спите?

Сигурни сме, че дори не сте се замисляли на коя страна спите най-често. Поне при повечето хора е така! Но има и други, които са далеч по-отговорни към тези малки, но важни детайли.

Съществува вярването, че да спим на лявата си страна е вредно за сърцето, тъй като, поне според някои, притискаме един от най-важните си органи. Но дали тези твърдения отговарят на истината?

Любопитен факт е, че дори лекарите и експертите не могат да стигнат до абсолютен консенсус, що се отнася до това.

Има някои специалисти, които смятат, че действително е препоръчително да не спите на лявата си страна. Това важи особено много за децата, тъй като при тях може да се забележи дори по-силен натиск върху сърцето.

Няма обаче пълно щастие. Противниците на тази теория вярват, че спането върху дясната ни страна също може да е опасно, тъй като тогава сърцето може да бъде притиснато от белия дроб.

Разбира се, има и противоположни теории.

Има експерти, които твърдят, че сънят на лявата ни страна е полезен, защото така се активират някои определени храносмилателни функции. Същите тези специалисти казват, че спането на дясната страна е лошо, защото се забелязват негативи върху лимфната ни система.

Каква е обективната истина?

Тя е, че няма никакви абсолютни доказателства нито за едните, нито за другите твърдения. Нашият съвет е да не се вманиачавате по подобни неща, които единствено ще усложнят допълнително живота ви. Спете така, както се чувствате удобно. Избягвайте стреса, доколкото е възможно, не се тъпчете и с храна преди лягане. Опитвайте се да спазвате хигиена на съня и спете поне по 7-8 часа на нощ. Всичко останало са просто спекулации, коиот не могат да се потвърдят от науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *