ДОМАКИНСТВО

Минималистични идеи за твоя дом

Има нещо много привличащо в идеята за малко и семпло пространство, в което да се прибираш след един дълъг ден. Живеем в свят, който ни налага, че да имаш повече, в каквато и да било сфера или предтекст, е синоним на успешен. Купища дрехи, различни уреди и всякакви новости, които излизат постоянно на пазара, се оказват затворени в шкафове и гардероби, непосредствено след тяхното закупуване. 

Защо, ще попитате? Защото всички ярки билбордове и шумни реклами, които ни заливат ежедневно отвсякъде, имат целта да ни покажат от какво имаме нужда. Те привличат окото и потвърждават, че да си успял значи да имаш този нов модел телефон или кола. 

Сега си представете място, в което имате само това, което ви трябва, че използвате абсолютно всичко налично, което имате и това ви е напълно достатъчно. Представете си, че има място, в което малкото е повече. Ами, добре дошли в света на минимализма! 

Да настроиш живота си на изцяло нова вълна е доста трудно, затова ви предлагаме да започнете с дома си и постепенно да прилагате наученото и извън пределите на домашния уют. 

Прочетете още: Как да направим жилището да изглежда по-светло?

Огледайте се 

Първият съвет, който ще ви дадем, е да огледате мястото, в което се намирате. Разгледайте вещите, които сте събрали и мебелите, които имате. А сега си го представете празно. Мислено изкарайте всичко и започнете да пренареждате стаята отново. 

Кое ви харесва наистина? Кое пазите, само защото не знаете какво да го правите или е подарък, който така или иначе не харесвате? Доста неща са, нали? Започвайки веднъж да се отървавате от ненужните неща, ще усетите как се отървавате и от негативната енергия, която неволно сте вкарали в дома си.

Търсете функционалното

Ако ви предстои обзавеждане или искате промяна на интериора, помислете първо за функциалността на предметите, които вкарвате в дома си, и даже за тяхната многофункционалност. На пазара вече се предлагат много стоки, които комбинират няколко дейности в едно – маса за хола с място за съхнанение вътре, разтегателни дивани и т.н. Много хора смениха огромните кухненски маси с барплот със столове, които заемат много по-малко място и оптически изглеждат по-симпатично. 

Внимавайте с цветовете

Минимализмът не цели изцяло отменянето на ярки и силни цветове, а по-скоро тяхното правилно използване. Оставете по-обемните мебели и предмети с пастелни и светли тонове, а декорациите и аксесоарите изберете с по-силен цвят за акцент. 

Един съвет от нас: оставете пода едноцветен и неутрален, за да се връзва с обстановката винаги, когато решите да я смените, също така да спомогне пространството да изглежда по-голямо. 

Използвайте кутии

Основната идея, която изповядва минимализмът, е всичко да е подредено и на мястото си. Приберете излишния безпорядък, който постоянно е в кухнята или в хола, с помощта на кутии. Винаги, когато нещо ви потрябва, можете да го извадите, а и на пазара вече се предлагат много разнообразни и красиви кутии, които спокойно могат да помогнат и за декорацията на вашия дом. В кухнята може да приложите същата техника, използвайки малки бурканчета, които да напълните с леща, ориз, овесени ядки и др. Надпишете или сложете картинки, за да ви е по-лесно при тяхното изваждане. 

Проявете креативност

Минималистичният вид може да дойде малко студен и неуютен за някои от вас, които са свикнали на по-разхвърлян вид. Истината е, че няма правила и както всичко друго – и това е във вашите ръце. Обърнете дивана малко настрани, не е нужно да е под прав ъгъл, сложете едно разпиляно одеяло върху него, декорирайте със свещи и цветя. Сложете всичко онова, което ви кара да се чувствате добре и би ви било от полза, разбира се. 

Направете подбор

Трябват ли ви наистина 30 тениски, ако носите само любимите си 5? Дойде ли специалният момент за онези чаши, които пазите в кухнята на горния рафт? Недейте да чакате да си върнете старата форма, за да носите онази рокля, не пазете прибори и кристални чаши за специален повод, ами го създайте още сега. Използвайте всичко налично, което имате, за да усетите радостта от това, че го притежавате.  

Даваме ви лесен съвет, с който можете да разберете кое ви е нужно и кое не. Ако не сте използвали или носили нещо в близката година, то може би е време да си кажете “довиждане”. Но ако все пак много държите на нещо, дайте му втори шанс и се опитайте да го вкарате в употреба в рамките на една седмица. Тогава може и отново да намери място във вашия дом. 

В свят, който изисква все повече и повече от нас, има нещо много примамливо в идеята, че „по-малкото е повече”, нали?

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *