ЗДРАВЕ

Възпалени венци – какво да правим?

Възпалението на устната кухина е общо понятие, което включва, както повърхностно, така и дълбоко възпалени венци. Всеки се е сблъсквал с този проблем – в една или друга степен. Така, при липсата на необходимо внимание към състоянието на устната кухина, възпалението може да доведе до сериозни последици. Това може да включва дори загуба на здрави зъби. 

Важно е да разпознаете навреме възпалението и да оцените дълбочината на неговото разпространение. Само така може да се получи квалифицирана стоматологична помощ и да предотвратят усложнения.

Причини за възпалени венци

Венците могат да се възпалят по различни причини. Най-честата от тях е неправилната, нередовна хигиена на устната кухина. Натрупването на зъбна плака, и активното възпроизвеждане на патогенна флора в резултат на това, води до възпалителни реакции. Липсата на изплаквания и употребата на зъбен конец, четка с неподходящи четина – всичко това води до остатъчни частиците храна в между зъбните пространства. Това са т. нар. хранителна среда за микроорганизми.

Възпаление на венците – причини

Натрупването на мека плака допълнително води до образуването на твърда зъбна плака – зъбен камък. Той насърчава размножаването на бактерии, а острите ръбове на образуванията нараняват меките тъкани, провокирайки реактивно възпаление.

Ако венците се възпалят, важно е да се установят причините за състоянието. Премахването на причината ще помогне за предотвратяване на рецидив на болестта в бъдеще.

Прочетете още: Жабурене за възпалени венци – помага ли и как да го направим?

Видове възпаления на венците 

Има два вида възпалителни процеси в областта на венците – гингивит и пародонтоза. Гингивитът е повърхностно възпаление на венците, при което пародонталната връзка не участва в патологичния процес. Обикновено говорим за възпаление на папилите на венците между зъбите, докато болестта не е опасна за самите зъби: не провокира тяхната подвижност.

Пародонтозата се различава от гингивита по това, че възпалителният процес включва дълбоко разположени тъкани, които свързват корените на зъбите и костната структура. В този случай венците могат да се отлепят от зъба, образувайки пародонтален джоб. В последния се натрупват остатъци от храна и мека плака, което влошава ситуацията. Усложненията на пародонтита са гнойни процеси, с висок риск от загуба на зъби.

Основни прояви за откриване на възпалени венци – симптоми

Не е трудно да се разпознае възпалението на венците. Най-често се проявяват следните симптоми:

  • зачервяване, подуване на венците;
  • повишена чувствителност на меките тъкани;
  • кървене, свързано с отслабване на малките кръвоносни съдове;
  • характерна рохкава повърхност на венците;
  • лош дъх;

Има и специфични прояви: при напреднал пародонтит се появява гнойно отделяне, телесната температура може да се повиши. При улцерозен гингивит, язвата се вижда на повърхността на меките тъкани. Атрофичният гингивит може да доведе до свръхчувствителност към студени и горещи храни.

Превантивни мерки

За да сведете до минимум риска от възпаление на венците е важно да използвате правилната паста за зъби и четка, както и да ползвате зъбен конец. Препоръчително е да се прилага професионална хигиена два пъти годишно. Може да се комбинира с рутинни прегледи при зъболекар. При откриване на зъбни заболявания е необходимо да ги лекувате възможно най-скоро.

Ако заболяването вече се е проявило, важно е да изберете правилните средства за лечение на заболявания на венците. Много пациенти прибягват до традиционни методи на лечение: изплакване със солни и содови разтвори или отвари от лечебни билки. Във всички случай е важно да запомните, че някои методи са не само неефективни, но и изпълнени с опасност. Така че, в случай на възпалителни процеси от всякакъв тип, трябва да се избягват процедури за затопляне, използване на алкохолни тинктури, агенти, които могат да причинят изгаряния на лигавицата. Добре е да се потърси лекарска помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *