Ловът – малко познатото хоби за дамите днес

Ловът е страст. Ловът е красив спорт. Ловът като цяло не приключва с отстрелване на животно. Дамата с оръжие първо място е жена и не стреля по всичко, което се движи.

Дамският лов в литературата – защо са ловували представителките на нежния пол?

Съществуват много исторически примери за кралици, които стрелят по тигри и пантери. В периода на колонизацията, когато стрелбата по тигри се превръща в символ, има и жени, които стрелят по големи бозайници. Други пък са част от малки общности, с помощта на прости оръжия и техники, убиват големи бозайници, за да спасят живота си и имуществото.

В миналото ловът сред дамите е бил много популярен спорт. Темата  е засегната в множество разкази, романи, дори и филми. Например, в романа „Джейн Еър“ от Шарлот Бронте, главната героиня споделя Нека девизът на мъжете бъде лов, стрелба, бой — всичко останало е глупост. Ако бях мъж, девизът ми щеше да бъде точно такъв. Когато реша да се омъжа — продължи тя след пауза, която никой не наруши, — ще си намеря такъв съпруг.“

В полската литература обикновено ловецът е мъж: младеж, господин, кавалер. Обаче има случаи в литературата, в които ловците са от женски пол. Те не са богати, на средна възраст са и красиви. Една от тези представителки в литературата е Телимена от романа на Адам Мицкевич – „Пан Тадеуш“. В противовес на мъжете – ловци, Телимена ловува различни „животни“. Обект на нейният лов стават мъжете. Тя не се стреми да преследва животното и да го убива, а се стреми към близост до мъжете. Жената с характер на ловец се появява и в други произведения на Мицкевич. Това е Гражина и тя напълно се различава от Телимена. Преди всичко от нейната кокетност и „ловуването на мъже“. Гражина има много важна мисия за изпълняване, на която е изцяло посветена. Темата за дамското ловуване е засегнато и в други световни произведения, на които си струва да бъде обърнато внимание.

Дамският лов днес

Ловът сред дамите не е чак толкова популярен. В България има жени-ловци, но повечето от тях не практикуват по някаква причина – най –често страх или как ще бъдат възприемани в обществото. Неприятно е, когато се говори, че ловците само убиват. Има различни събития, които се организират като разговори за ловните успехи, знание за природата, други се занимават с ловни кучета, организират се семинари, лекции и др.  Дали жената подхожда към лова по различен начин? По-скоро жената подхожда практично.  Не ловува за трофей, за кожа или за глиги. Ловците са тези, които най-много се грижат за животните. Например, да се опазва дивечът от болести, трябва да се подсигури достатъчно пространство, да се следи за популацията в съотношение женски-мъжки. А през зимата

Ловна етика, ритуали и традиции

Ловната етика се основава на взаимопомощ между членовете на ловната дружина и ловното сдружение. Ловните ритуали са специфични според културата, вярванията и начините на лов за всеки народ. Като начин на взаимодействие с природата има силно влияние в личен аспект. Чувството е индивидуално и всеки ловец преживява по свой начин издебването и точният момент на изстрела. Традицията се основава на културата и опита на старите поколения. Това са правила и норми на поведение и отношения между хората. Като утвърдени традиции за българските ловци могат да се приемат провеждането на национално ловно изложение, постиженията на ловната наука и практика, зоопрофилактика на дивеча, опазване на дивеча, организиране на ежегодни събори, киноложка изложба, годишни отчетно-изборни събрания и други.

Атанас Марков споделя, че „Ловът е единственият спорт, на който цар царя кани, президент президента. Няма друг спорт, който държавни глави да практикуват заедно и да решават съдбовни въпроси.“ А вие по какъв начин решавате съдбовните въпроси?

Автор: Надежда Станулова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *