ЗДРАВЕ

Лешников тахан – доказани ползи за здравето

Таханът е не просто вкусна, но и полезна храна. В това отдавна светът се е убедил с пълна категоричност. Той има и различни разновидности. В България много популярен е сусамовият тахан, но днес ще си поговорим за друг тип, а именно – апетитният лешников тахан.

Първо да започнем оттам, че таханът е храна, която има различни видове приложения в кухнята. Можете просто да си го намажете на филийка за закуска, но можете и да го използвате при сладкиши, смутита, пълнежи за сладко и солено. Можете дори да го сложите в хляба, ако си го печете сами. Освен вече споменатите сусамов и лешников тахан, пазарът предлага още орехов, бадемов, слънчогледов и други. В Гърция дори сме попадали на такъв с портокал. Определено е интригуващ!

Но за какво по-конкретно е полезен лешниковият тахан, за който говорим днес?

Смята се, че в две лъжици тахан бихте могли да откриете повече от 80 процента от нужното за организма количество манган на ден. Манганът е ценно вещество, което влияе положително на мозъчните функции.

лешници
Лешниците имат доказани ползи за здравето

Освен това, две лъжици лешников тахан осигуряват и около 30 процента от препоръчителното за деня количество витамин C. Помагате си и с около 150 милиграма фолиева киселина, която помага срещу анемията и се препоръчва при бременност.

30 грама лешников тахан ви носят и множество полезни мазнини, каквито се съдържат в лешниците. Те са ненаситени и помагат в битката срещу сърдечните заболявания. Освен това, мазнините намаляват т.нар. лош холестерол и повишават нивата на добрия такъв.

И отново се връщаме към високите нива на съдържание на манган. Заедно с магнезия, той ни предпазва от ежедневния стрес, с който сме принудени да живеем. Този вид тахан се препоръчва и на диабетиците заради своя нисък гликемичен индекс.

Сами се уверихте, че лешниковият тахан е изключително полезен. По какъв начин ще го консумирате – това е изцяло ваш избор. Но определено ви го препоръчваме. Както се уверихме, когато говорим за лешников тахан, ползи има предостатъчно. А вие ще го пробвате ли?

One thought on “Лешников тахан – доказани ползи за здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *