Къде се изгуби любовта?

XXI век е векът на подема и иновацията. Това е времето, в което и невъзможното става възможно. Свидетели сме на драстични промени, каквито нашите родители, баби и дядовци не са могли и да си представят. И това важи за всеки аспект от живота ни – включително и за любовта. Как младите възприемат връзките в днешно време, брака, семейството, децата? 

По всичко личи, че представата за романтика все по-рядко присъства в живота ни, или поне традиционната такава. 

Статистика  на „Евростат“ от  сочи, че браковете намаляват от 1945 година насам, като най-значително е намалението след 1990 година. В същото време нараства и възрастта, при която хората сключват брак. 

Означава ли това, че младите вече не се нуждаят от половинка?  От една страна, изглежда сме развили нещо като синдром на индивидуалността. Тоест, ние неправилно сме започнали да бъркаме независимостта с горделивост и студенина – мислим си, че сме си самодостатъчни. Всеки външен човек ни задушава, отнема част от ценната ни свобода. 

А освен и с ясно изразен индивидуализъм, младото поколение се отличава и с безкомпромисност. 

При толкова много избор и възможности и при толкова много начини да общуваме, да бъдем социални и да се срещаме с нови хора, ни се струва глупаво да правим компромиси с някого. Все пак знаем, че там някъде ни очакват куп нови запознанства и приключения и не виждаме смисъл да се лишим от тях на този етап от живота си. 

Трудно можем да разберем психологията на модерната любов. Професори в Университета в Каталуния твърдят, че когато попитат своите студенти дали мечтаят за голямата любов, те отговарят положително, а в същото време същите тези студенти твърдят, че не са имали сериозни връзки с никого. 

Въпросът обаче е защо? 

А отговорът се крие в самите нас и всъщност е класически. Най-честата грешка на младостта е, че си мислим, че имаме всичко. 

Кога за последно направихме нещо безвъзмездно за някого? Ей така, без да искаме нищо в замяна. Кога за последно пренебрегнахме себе си и нуждите си, за да може наш близък човек да се почувства добре, без да чакаме той пръв да ни покаже любовта си? 

И все пак, тенденциите не са само отрицателни. Според проучване на “Marriage Foundation”, България е сред страните с най-малко разводи в Европа. 

Макар и все по-малко хора да признават брака, когато го правят, те са сигурни в избора си. А пък друг голям процент от населението просто избира да покаже любовта си по друг начин и за това говори нарастващият брой на двойките, които живеят съвместно без сключен  брак. В това число и хората на възраст между 20-29 години.  

Въпреки множеството статистики и проучвания, на въпроса дали изчезва любовта е трудно да се отговори. Да, факт е, че младите хора все повече предпочитат да са необвързани и не мислят за семейство, но в същото време, макар и по-късно, отколкото са свикнали нашите родители, изглежда хората са склонни да се обвържат. 

Дали това се дължи на наивността на младостта, на възпитанието или просто на самия начин на живот е сложно да се каже. Но все пак да не забравяме, че любовта е в основата на всичко – и независимо дали сме на 25, 35, или на 45 години, тя е тук и чака да бъде открита. 

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *