ЗДРАВЕ

Научен факт: Куркума подсилва паметта с 28%

И друг път сме говорили за ползата от куркума. Тази индийска подправка крие множество ползи за нашето здраве и това е вън от съмнение. Знаехте ли обаче, че куркумата влияе изключително ползотворно и на нашата памет?

Куркума подобрява паметта и настроението, открива ново изследване върху подправката. Учените винаги са се интересували, дали куркумата може да бъде свързвана с ниския процент болни от Алцхаймер в Индия, където тя е масово използвана.

Този интерес на учените провокира ново изследване. Участниците в него се съгласяват да консумират куркума под формата на хранителна добавка в рамките на 18 месеца. Докато трае изследването, техните параметри и когнитивно здраве се следят зорко от учените.

Участниците в този експеримент са между 50 и 90 години – възраст, при която вече се появяват първите проблеми с паметта. Всички те са имали от леки до умерени проблеми в това отношение. Една от групите е трябвало да консумира по 90 милиграма куркума на ден, а другата е приемала плацебо.

Резултатите са категорични: редовният прием на куркума е подобрил паметта на приемащите я с цели 28%. Също така, подобрение е било забелязано и в техния фокус и внимание. Не на последно място, приемащите редовно куркума са забелязали и положително развитие по отношение на тяхното настроение.

Както може да се очаква, в плацебо групата не са били забелязани никакви съществени промени в параметрите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *