ЗДРАВЕ

Кората на лимоните – безопасно ли е да я ядем?

Кората на лимоните – вредна ли е тя за нашето здраве? Можем ли да я консумираме? В тази статия ще ви отговорим на тези въпроси.

Едва ли има по-популярен цитрус от лимона. Само мисълта за неговия ароматен и кисел сок, изтичащ при леко стискане, изпълва устата ви със слюнка. Лимона е много популярен, защото подхожда на почти всичко. Всеки сладкиш, в който има добавена настъргана коричка, прави печивото неустоимо изкусително. Ароматът му изпълва сетивата и събужда желание за храна чрез всичките ви рецептори. Добавяте го в крем или в дребни сладки и правите чудеса с вкуса. А какво е картофена салата без лимон? Апотеозът на всяка снимка на печено прасенце-сукалче е лимончето в устата му. Резен лимон в напитката ви освежава и издига коктейла в чашата ви на друго ниво. Бабините рецепти срещу настинка също не подминават жълтия цитрус. Нарязан на ситно и объркан с мед – прекрасно натурално лекарство. А чай с лимон е просто класика….

Лимоните – един полезен дар от природата

Можем да изброяваме още дълго многобройните приложения на лимоните. Те са не само вкусни, но и много полезни. В тях се съдържат много малко калории, а пък всеки знае, че тези плодове са безценен източник на витамин С. Минерали, ненаситени мастни киселини, калий, калций, растителни полифеноли и ред витамини допълват списъка с полезни за организма вещества. Тази комбинация предпазва от развитие на тумори благодарение на антиоксидантните си свойства. Лимоните са добър начин да понижите нивата на лошия холестерол, както и да защитите сърцето и кръвоносните си съдове от болести. Самият аромат може да ви помогне да се почувствате по-добре при състояния на раздразнение, депресия и тревожност. Хората, които страдат от диабет знаят, че редовната консумация на лимони им помага да държат кръвната си захар под контрол.

лимон
Можем ли да хапваме лимоните с тяхната кора?

Вредно ли е да хапваме кората на лимоните?

Ето че дойде ред и за отговора на важния въпрос – вредна ли е консумацията на лимоновите кори? Това, което възпира много от хората да ги хапват под каквато и да е форма е тяхната обработка. За да се запазят плодовете здрави дълго време и да имат привлекателен външен вид за клиентите, доставчиците прилагат различни трикове са дълго съхранение. Най-често корите се обработват с коктейл от фунгициди, които не позволяват на лимоните да загниват по време на дългия им път до рафтовете в магазина. Друг популярен метод е покриването им с парафин, който образува защитен филм върху кората. За да сте спокойни, когато консумирате лимони, първото и най-важно правило е да измивате плодовете много добре със сапун, груба гъба и гореща вода. Възможно е процедурата да доведе до леко омекване на кората, но пък така ще сте сигурни, че сте отстранили почти всичко от нея. В същото време изцеждането на сока на лимона ще е по-лесно и няма да има почти никакви загуби.

Все пак не трябва да прекалявате с консумацията на лимонови кори. Използвайте спокойно добре измитите плодове, когато имате належаща нужда от това. През останалото време наблегнете на сърцевината и се насладете на неповторимия ѝ вкус без угризения. Ако страдате от сериозни стомашни проблеми избягвайте директната консумация на лимони, защото е възможно да раздразните стомашната си лигавица. В противен случай оставете страховете си на заден план и добавете неповторим вкус към храната и напитките на вашата трапеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *