НЕОБВЪРЗАНА

Колко щастие се е изгубило в чакане

Щастието е право на избор и зависи единствено от вас. Щастието е лична отговорност и то може да бъде избрано във всеки един момент или обратното, имате правото и да не го изберете. Защо? Колко по-удобно и лесно е да се съди някой или нещо друго, да се ядосвате, да обиждате, да влизате в ролята на жертва, да обвинявате някой друг за вашето настроение и нещастие.

Понякога, дори времето е виновно, или е прекалено горещо или много студено, вали дъжд и вече нямате настроение за нищо.

Защо толкова се говори за настоящия момент? Тук и сега, присъствието в момента, защото само него имате. Вашето минало е някъде останало зад вас, а бъдещето не е дошло, то е някъде там. И ако вие чакате да се случи нещо в утрешния ден или пък ситуациите от миналото да не бяха се случили точно по този начин във вашия живот, то вие ще се чувствате постоянно тревожни и нещастни. Така се губи присъствието в настоящето, в сегашния момент, в който чакате и мислите за нещо, което вече си е отишло или все още не е дошло при вас и така чакате щастливият момент да дойде.

Щастието е състояние, което идва от вътрешността. Само вие определяте как да се чувствате и какво ви прави щастливи. Когато чакате да дойде нещо външно – определен човек, предмет, работа, екскурзия, времето, за да ви направи щастливи, това се превръща в зависимост. Когато тези външни обстоятелства, хора не са при вас, вие не сте щастливи, защото сте зависими.

Всяка сутрин, когато се събудите имате двадесет и четири часа живот. Вземете решение и поемете отговорността, дали искате да ги изживеете в това да се чувствате зле и нещастни или избирате щастието. Тези часове са дар от живота ви, те са дадени на всеки от вас и вие приемате този дар всяка сутрин.

Щастието е навик и ако дълго време сте били от страната на зависимостта, на жертвата, на недоволството, гнева и нещастието, то проявете постоянство и търпение. Така както, за да порасне едно красиво цвете, е необходимо ден след ден да полагаме грижи, да го поливаме, така може да се погрижим и за нашето щастие. Какво решавате?

Автор: Лора Семерджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *