СЕМЕЙСТВО

Колики при бебето – причини, симптоми, лечение

Всяко бебе има колики, независимо дали се храни с майчина кърма или адаптирано мляко. Те не са свързани със здравето на детето, нито с неговата потребност от повече или по-малко храна. Коликите са неизбежни и родителите трябва да се въоръжат с търпение, докато премине този етап от растежа на новороденото. 

 Причини за появата на коликите  

Коликите се появяват в първите месеци след раждането на детето. Могат да започнат още през втората седмица или в малко по-късен етап. Смята се, че най-интензивният им етап е около шестатата седмица след появата на мъника. 

Коликите са съпроводени с дискомфорт, спазми и плач на бебето. Малките свиват краченца, правят гримаси и видимо болката е изписана на лицето им. Обикновено коликите при бебето продължават до третия-четвъртия. 

Специалистите имат различни становища за причините за появата на коликите. Предполага се, че те се дължат на лактозата в млякото, тъй като стомашно-чревният тракт на мъниците все още не е достатъчно развит да я услови напълно. Така неразвитата чревна микрофлора не може да преработи цялото количество кърма или адаптирано мляко. 

Друга причина може да е въздухът, които се поглъща по време на хранене. Лекарите отдават коликите също така на развиващата се мускулатура на стомаха, която води до спазми.

колики

Симптоми на коликите 

 Независимо каква е точната причина за появата на коликите, те се проявяват по един и същи начин при всички бебета. Освен плача, мъниците изпускат газове, свиват се. Заради силните колики лицето им се променя и зачервява, а  кожата около устата избледнява. 

Забелязано е, че коликите най-често се появяват в следобедните часове и вечер. Тогава бебето може да започне да плаче неукротимо минути или часове, докато дискомфорт премине. 

Лечение на коликите

 Коликите преминават, когато се изпуснат събраните газове в стомахчето на детето. Това води до облекчаване на коремните спазми и до успокояване на бебето. Родителите имат различни техники, за да успокоят новороденото. Някои ги люлеят в ръцете си, други ги притискат към тялото си, за да затоплят мъника, или приготвят специални бебешки отвари за колики. Успокояването обаче идва, едва когато напрежението в стомахчето спадне. 

Лекарите често коментират темата дали видът на храната има отношение към степента и продължителността на коликите. Световната здравна организация и проучванията сочат, че няма по-добра храна за новороденото от майчината кърма. Но понякога и кърмачетата преминават драматично през периода на болезнените свивания. 

Ето защо родителите предпочитат да се запасят с бебешки средства за газоотделяне, пробиотици или други натурални продукти. Важно е да се знае, че независимо от техния вид, приемът им трябва да се обсъди с педиатър или личния лекар на бебето. 

колики

Техники за преодоляване на мъчителните колики

 Невинаги плачът на бебето е в резултат на колики, затова се уверете дали пелената му е суха или има друг дразнител.

Ако кърмите и приемате пикантна храна или медикаменти,  непременно се консултирайте с лекар дали те не оказват въздействие върху качеството на майчиното мляко.

Вземете мъника в ръце и го разходете из стаята. Може да смените също така позицията му в леглото.

 Задължително изчакайте бебето да се оригне след хранене.

Може да масажирате нежно новороденото по коремчето или да разтривате крачетата.

колики

Гушкането е най-приятният начин за успокояване на бебето.

 Разсейващите звуци действат изключително успокоително при някои бебета. Достатъчно е да пуснете музика, телевизор или домакински електроуред, за да проверите дали действа и при Вас.

В свито положение мъниците се чувстват по-добре при колики, смятат специалистите. Затова препоръчват бавна гимнастика с крачетата на бебето.

Родителите трябва да знаят, че тяхното настроение се предава на детето. Колкото сте по-спокойни, балансирани и уверени, толкова по-бързо ще може да успокойте новороденото. 

Малките деца се успокояват от майчиния глас. Говорете на бебето, пейте му песнички и ще забележите как болезнените спазми постепенно ще изчезнат. 

Снимки: pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *