СВОБОДНО ВРЕМЕ

Кой лъже повече – жените или мъжете?

Жените или мъжете лъжат повече? Смята се, че нежният пол шмекерува повече, но проучванията доказват, че мъжете по-майсторски скриват истината, а и по-рядко се чувстват виновни за това. Не случайно Пинокио е момче, нали?

Докато повечето жени лъжат за своите емоции, голяма част от мъжете казват, че нямат време, а всъщност нямат желание.

В университета в Портсмут д-р Бриана Вериджин и нейният екип установяват, че броят на мъжете лъжци е два пъти по-голям от този на жените, като неистините те предпочитат да изричат директно. 194 мъже и жени на средна възраст 39 години трябвало да отговарят на различни въпроси относно лъжата, включително и за типа й.

71% от мъжете признават, че редовно лъжат, за да не наранят близки и познати. Най-много лъжат колеги, после членовете на семейството си и най-малко партньорите си.

Само 23% от мъжете се чувстват зле, когато излъжат, спрямо 62% от жените.

В допитване, направено във Великобритания, резултатите са сходни и потвърждават – повече лъжат мъжете – по веднъж на 4 дни, докато жените правят същото на 8 дни.

Интересно е също, че по-голяма част от хората по-трудно разпознават лъжите, като шансът е 50/50. 

Макар че психолозите като цяло смятат лъжата за нещо естествено, заложено от праисторически времена във връзка с оцеляването, да бягаме от житейските проблеми, лъжейки, може само трайно да ни навреди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *