ЗДРАВЕ

Кашлица на пушач – какво трябва да знаете?

Когато имаме кашлица, това е естествен защитен механизъм на тялото. Тя се появява, когато нещо, което не би трябвало да е там, попадне в дихателните пътища. Кашляме, ако се задавим, а също и ако дихателните пътища са раздразнени от съвсем малки „обитатели“. Кашлицата може да причини различни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания. Тя може да е в резултат на лош навик, каквато е тютюневата кашлица. Т.нар. „кашлица на пушач“.

Как да различим коя кашлица е в резултат на пушенето и коя е признак на заболяване, предлагаме ви да видите по-долу.

Ето няколко лесни метода да се отървете от тютюневата кашлица:

Пристрастяването към никотина е една от най-силните зависимости. Пушенето причинява голяма вреда на човешкото здраве: възрастни и юноши, мъже и жени. Последиците от тютюнопушенето по време на бременност са много опасни. Всички знаят това, но броят на пушачите не намалява значително от това. Страшните предупреждения на медицинските работници, ужасяващи снимки, надписи, върху опаковки с тютюневи изделия не стряскат явно достатъчно. Всеки пушач вярва, че тези проблеми няма да го засегнат.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако имате нужда да подобрите своята защита, последвайте линка и се възползвайте от превъзходните продукти за подсилване на имунитет в каталога на Ревита.

Първото нещо, което ще напомни на пушача за пристрастяването, е кашлицата на пушача, която се превръща в дразнител за близките му хора. В този случай оправданията настинка или „хрема“ вече не помагат. Кашлицата става постоянна.  Причината за произхода й става очевидна. Хората се сблъскват с този неприятен симптом по-често сутрин.  Много хора не приемат сериозността на симптома, причинен от тютюнопушенето. Другото му име е „бронхит на пушача“. Той може да ви накара да осъзнаете сериозността на проблема, да помислите за избавяне от никотиновата зависимост. Този първи „звънец“ предупреждава предварително, че в тялото присъстват ненужни вещества, които могат да навредят, ако не се откажете от пушенето навреме.

Физиологичната причина за кашлица на пушач

Цигареният дим съдържа много вредни, отровни вещества. Самият организъм е в състояние да премахне ненужните вещества от себе си.  Кашлицата е един от методите за елиминиране.

Димът дразни лигавиците на дихателната система. Веществата от дим под формата на сажди, катран се отлагат по стените на бронхите, белите дробове, които са отговорни за газообмена, захранвайки тялото с кислород. Способността за абсорбиране на кислород намалява, следователно се появява задух. Работата на епитела, който сам по себе си е способен да изтласка вредните вещества, се възпрепятства. Функцията му се нарушава и тялото се опитва да се отърве от излишъка по друг начин, с помощта на рязко свиване на мускулите, когато нервните рецептори са раздразнени. Тази бронхиална кашлица е придружена от силно отделяне на храчки. Постоянното дразнене на бронхиалния епител води до възпаление, хроничен неинфекциозен бронхит.  Вероятността от бронхит се увеличава, тъй като защитната функция в белите дробове на човек, който употребява тютюн, силно инхибирана. Инфекциозният бронхит е продължителен и труден за лечение.

Никое научно обяснение не може да ви накара да спрете да използвате цигари, но развитието на инфекциозен бронхит, често ви принуждава да преосмислите отношението си към цигарите.

кашлица
Не подценявайте този опасен вид кашлица

Симптоми на кашлица при пушач

Съвсем просто е да се разграничи човек, който пуши, от някой, който няма този лош навик. Всички хора, които използват тютюневи изделия, имат симптомите на кашлица на пушач. За някои те изглеждат по-малко, за други повече. Всичко зависи от продължителността на злоупотребата с тютюневи изделия.

Началото на болестта, а кашлицата от тютюнопушенето е именно болестта, започва с лека кашлица, която не причинява особени неудобства или дискомфорт на човека, суха кашлица се появява сутрин, след това преминава в обилни храчки, обезцветена или със зеленикаво-сив оттенък. Продължава, докато по-голямата част от храчките се освободи от белите дробове. По-късно се появяват и кървавите ивици към храчките.

Тютюневата кашлица – причини, симптоми, лечение

При дългогодишните пушачи може да настъпи продължителна кашлица, преди появата на желание за повръщане. Човекът изпитва известна липса на кислород и се появява гадене, след въвеждането на тютюнев дим. Често има режеща болка в гърдите, притискане, хрипове, причиняващи дискомфорт на пушача.

Прочетете още: Съветите на Д-р Мясников – да изхвърлим тези лекарства

За разлика от настинката или инфекциозния бронхит, при бронхит на пушач няма повишаване на температурата, рязко влошаване на състоянието и не се наблюдават други признаци на инфекция. Атаките са интензивни сутрин, отшумяват до обяд. Те могат да се появят при всяко интензивно усилие, а понякога дори и насън, такъв човек бързо се уморява. Имунитетът на пушача е силно намален. Често могат да се развият и други заболявания.

Видове кашлица на пушач:

Пушачът кашля кръв;

Сутрешна кашлица на пушач;

Силна кашлица при пушач;

Суха кашлица на пушача;

Кашлица на пушач, който е отказал цигарите.

Диагностика на кашлицата на пушача

При съмнение за бронхит на пушач трябва да се изследва дихателната система.  Освен това се извършва изследване на сърдечно-съдовата и имунната системи.

С навременната помощ на специалист са възможни успешен изход от заболявания и пълно възстановяване.

При съмнение за бронхит на пушач трябва да се изследва дихателната система, сърдечно-съдовата и имунната системи.

Как да се отървем от кашлица на пушач?

Лечението е от интерес за всеки, който се поддава на тютюневи изделия, както пушачи, така и непушачи от близкото им обкръжение. Не всеки знае как да се отърве от кашлицата на пушача.

Възможно ли е да се отървете от кашлица, без да се откажете от пушенето? Определено не!

Отказът от тютюнопушене е първата и основна стъпка в началото на лечението, от която зависи благоприятният резултат. Без да се елиминира причината за заболяването е невъзможно да се отървете от неговите последици. Лечението обикновено е дълго и сложно, според зависимостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *