СВЕТСКИ

Карл Лагерфелд: дизайнерът, когото няма да забравим

На 19 февруари почина кралят на модата Карл Лагерфелд. Великият дизайнер бе творчески директор на модна къща „Шанел” и нейното най-ярко вдъхновение.

След смъртта на Коко Шанел той е човекът, който изведе модната компания отново на върха и здраво я крепеше там повече от 30 години. Съчетавайки строгия стил на Шанел със своите творчески търсения, създаваше раздвижени модели, които направиха марката любима за младите хора и тя пусна котва върху пиедестала на славата.

Карл Лагерфелд е германец, роден е в Хамбург на 10 януари 1933 г. Първо учи в училището „Юрген Фулендорф”, в Бад Брамщед. По-късно заедно с майка си се установява в столицата на Франция, където се записва в лицея „Монтен”.

През 1953 г. започва работа в ателието на Пиер Балмен. После се премества в модната къща на Жан Пату, от когото научава най-ценните умения в дизайна.

1959 г. започва да работи на свободна практика. В 1964 г. решава да обогати знанията си и отива да учи изкуство в Италия. След 3 години отново се връща в Париж и става консултант по дизайна във „Фенди”.

В 70-те години много се прочува с успешната си работа в „Клое”. Моделите му получават международна известност. 1983 г. е поканен за главен дизайнер в модна къща „Шанел”. За съвсем кратко време той променя посоката й на развитие и бързо я изстрелва към успеха.

„Дизайнерът на дизайнерите” сам рисува на ръка скиците на своите модели, прокарвайки собствения си почерк. Едновременно с това, че остава верен на стила си, той не се страхува да експериментира и с новаторски решения.

Светът ще го запомни с неговия екстравагантен вид – винаги в тъмен костюм, със слънчеви очила и с коса, вързана на опашка. Изтънчен и ерудиран мъж, ценител на литературата и в крак с времето. Един живот, отдаден изцяло на творческия порив, в който всяко вдишване е посветено на модата.

През януари тази година господин Лагерфелд не се явява на двете дефилета, които представя „Шанел”. В средите на модата отсъствието му предизвиква много въпроси. Модните критици коментират, че от 1983 г., откакто твори за модна къща „Шанел”, той никога не е пропускал да излезе на сцената след дефиле. Явно здравословното му състояние не е позволило да се порадва за последен път на своите творения.

Карл Лагерфелд завърши своя земен път с успеха, който се дава на малцина. Затова не е пресилена метафората на френската преса, която го нарече „божество сред смъртни”.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *