СЕМЕЙСТВО

Как да съхраним здравето на децата в домашни условия?

Всички сме наясно с основните предпоставки, които са нужни за отглеждане на едно здраво дете. Това са пълноценна, здравословна храна и чести разходки на слънце. В момента, по подразбиране, а и именно с оглед защитата на тяхното здраве, е най-добре да си стоим вкъщи. Или иначе казано, прибрани сме и имаме нужните продукти за укрепване на жизнените сили на нашите малчугани в домашни условия. Какво можем да направим, за да използваме пълноценно този ресурс?

Плодове и зеленчуци

Да обърнем внимание на плодовете и зеленчуците, които съдържат необходимите елементи за функционалния тонус на организма. При нормални обстоятелства, когато децата посещават ясла, градина или училище, ние нямаме „поглед” върху това как и дали са поели нужните им витамини за деня. Ето защо настоящият момент е една добра възможност да упражним контрол и да въведем организация върху този важен момент в тяхното ежедневие. Предлагам няколко идеи за това как да превъзмогнем тяхната „съпротива”.

Игри за малки и големи

Забелязала съм, че когато е под формата на игра, децата са по-склонни да възприемат идеите, които се опитваме да прокараме. „Борбата” за всеки изяден морков, може да се приравни във висша форма на дипломация, но ако фокусът не е там, би могло да се получи и с по-малко усилия и нерви от наша страна.

Винаги, когато подготвям зеленчуци, било за обяд, било за вечеря, отделям по няколко бройки повече и за децата. Например морков, чушка или репичка, която старателно измивам и после давам в ръката на детето, което улисано в играта си започва да хруска, без дори да забележи. Изградих това в навик и сега, когато се разсея,  то само̀ ме подканва да го направя.

За по-големите деца пълня малки купи със свежи плодови салати, докато си пишат „дистанционно” домашните. Ябълки, нарязани на парченца, банан, мандарина, портокал или киви са една чудесна междинна здравословна закуска в домашни условия. Докато режа зеле или маруля, също отделям от листата и за мое учудване, понякота ги предпочитат така, а не на салата и овкусени.

С моя четиригодишен син измислихме играта „направи си фреш”. Голяма веселба е. Застава на мивката, въоръжен с гъба и започва да мие цитрусите, избрани за напитката. След това сам ги поставя в автоматичната преса и прави сок по негов вкус. Лимони, грейпфрут и портокал се превръщат в чудесна освежаваща, витаминозна бомба, с която той черпи всички вкъщи. По-големите обитатели на дома пият, за да не го обидят, а той, защото я е приготвил сам. Но ползите са за всички!

И още ползи от плодовете и зеленчуците

Знаете ли, че обелката от краставицата служи добре за изглаждане на бръчките по челото, като част от домашна „спа процедура”, но също така е добър „атрибут” за една забавна игра на индианци. След това краставицата става на таратор или салата за огладнелите „войни”.

Използвайте малки трикове, за да поднасяте храната интересно, без значение дали ще представите моркова като носа на Олаф от хитовия филм „Замръзналото кралство”, или ще поднесете зеленчуковия бульон в купа с любимите герои. Детето трябва да изяде храната, за да ги намери.

Възпитание на вкуса

Смятам, че вкусът до голяма степен се възпитава и в даден момент е въпрос на навик. Целта е здравословното хранене да бъде осъзнат избор, а не наше натрапено желание. Това помага децата да имат „едно на ум”, когато станат ученици и започнат да прибягват до близките лавки за всички изобилстващи в тях изкушения.

У дома се подлагат на широко обсъждане теми, свързани с храните и техните ползи. Имаме своеобразно разграничение между тези, които са полезни и тези, които не са. Гледаме филмчетата за Попай моряка и малките анимации по детските канали за хранителната пирамида, която с детски герои и изображения показва ползите от бялото месо, яйцата и рибата.

Но на първо място за мен винаги е личният пример. Съгласете се, че не става пред вас да има обилна порция пържени картофи, а в порцията на детето ви броколи. Това веднага ще провокира в него съмнение, че онова, което му предлагате, е действително добро. „Едва ли е?“ – ще си помисли то, щом и вие самите не го консумирате.

Бъдете търпеливи

В този ред на мисли, приготвяйте упорито и търпеливо здравословна храна в домашни условия за всички. Ние като възрасни имаме не по-малко полза от нея. Разбира се, че ще срещнете съпротива.  Но вашето „това има”, трябва да не отстъпва пред „аз това не го обичам и няма да го ям”. Днес така, утре пак и постепенно децата свикват, че предложената храна е вашият „прочит” на вечерята. Ще забележите, че хранейки се вие, а след вас и тийнейджърите, които са вечно гладни, се увличат и най-малките. Макар и колебливо, по примера на големите и точно за да пораснат по-бързо, те „забравят” упорството си и малко по малко стават част от отбора.

За силата на внушението и собствения прочит

Не подценявайте силата на внушението. О! Салата с червено цвекло, ябълка и морков, с няколко капки зехтин и шепа орехи е истински шедьовър! Мислете по този начин, докажето го с действията си и бъдете сигурни, че чисто енергийно посланието е предадено. Не хабете похвалите за положените от вашите малчугани усилия и насърчавайте успехите с малки награди за десерт.

Опитайте се да промените някои от традиционните рецепти като ги осъвремените, както с оглед на продуктите, така и на технологията на приготвяне. Предложете ваш вариант на домашен чипс или шоколадова торта, за да не налита детето ви на „съблазните” в опаковка. Същото важи и за хляба, който може да е да е от квас, без глутен или многозърнест и пак да е превърнат във вкусен сандвич за закуска.

Има много хранителни добавки, но общото между всички тях е, че те не са заместител на рационалното хранене. Салатите от сурови зеленчуци, пресните плодови сокове и леко задушените или гриловани зеленчуци се приготвят бързо и лесно, което е още една причина те да бъдат широко застъпени и често предпочитани във вашето меню.

Въведете правилото да не сядате без салата на масата. Експериментирайте в домашни условия с варианти на рецепти, като се спрете на тези, които най-много допадат на децата ви. Направете си своеобразно табло и на него всеки ден отбелязвайте или рисувайте изядените плодове и зеленчуци. А защо не и състезание: кой член на семейството е изял най-много, с получаване на награда в края на седмицата.

Не бива да се храним здравословно в домашни условия само заради извънредното положение, а по принцип. В своята книга Мишел Обама споделя, че първото нещо, което е направила  в Белия дом, е зеленчукова градина с помоща на деца от местно училище. С примера на своето семейство, тя прокарва мащабна реформа срещу затлъстяването в цялата страна. А това, от своя страна, показва за сетен път, че големите резултати идват от малките крачки в правилната посока!

Автор: Даниела Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *