ЗДРАВЕ

Как да подобрим стойката си?

 Случвало ли ви се е като деца, както си ходите по улицата, майка ви или баба ви да ви потупат силно по гърба с фразата: „Изправи се!“? E, със сигурност не сте единствените, но това потупване, макар и в някои случаи да помага, повечето пъти е доста неефикасно  – след най-много пет минути стойката ни отново ще възвърне предишната си приведена позиция. 

Какво обаче трябва да направим, за да можем да се радваме на добре изправен гръбначен стълб? Истината е, че магическа формула няма – като всяко нещо и тук трябва работа и постоянство, но с един прост трик можем по-бързо да достигнем така мечтаната стойка на тялото. 

Проблемът със стойката всъщност идва от гръдните мускули, а не от гръбначния стълб. Именно те ни карат да се привеждаме напред, а колкото по-наведени сме, толкова повече тежест добавяме на горната част на гърба, което създава допълнително напрежение в тази зона. 

Преди да започнете:

Преди да преминем към същинската част, направете си един тест, за да видите точно колко приведени вървите. Застанете до стената, но не в някаква неестествено права поза, опитайте се да стоите нормално. След това помолете приятел да види какво е разстоянието между стената и главата, по този начин ще прецените колко точно наведени вървите. 

Упражнение за подобряване на стойката:

Сега да преминем към самия трик. За да може мускулите от предната част на тялото ни да бъдат отпуснати и да няма излишно напрежение в тях, ще трябва да разтегнем първо задната част. Казано с други думи, за да оправим лошата си стойка, ще трябва да използваме именно лоша стойка. 

Вземете стол, настанете се и постепенно започнете да привеждате тялото си. Стартирайте от главата и врата, след това раменете и гърба и когато съвсем добиете прегърбена стойка, се изправете. По този начин вие релаксирате мускулите от предната част на тялото, които са ключови за правия гръб. Повторете това упражнение около 10 пъти.  

След упражнението:

Сега нека се върнем към теста със стената – когато застанем, ще видим всъщност колко изправени стоим, в сравнение с преди да направим упражнението. 

Този трик е едно добро начало в борбата ви с лошата стойка. Все пак, не забравяйте да бъдете постоянни, да правите ефективни упражнения за стойката, както и да стоите правилно пред компютър – не се привеждайте напред излишно и пазете поне 25 см разстояние между вас и устройството, което използвате. 

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *