РЕЦЕПТИ

Ликьор от джанки – рецепта, вдъхновена от Япония

Джанките – вкусът на детството и началото на лятото, киселото лакомство, заради което всеки от нас се е катерил по дърветата и си е драл коленете и ръцете като малък, само и само да стигне най-едрите плодове на върха. Обаче веднъж започнали да зреят, джанките губят привлекателността си за децата, но започват да привличат вниманието на възрастните. Интересът към зрелите джанки не е провокиран дотолкова от възможността да се правят от тях сладка, мармалади и сокове, колкото от потенциала им да се превърнат в любимата на много българи ракия.

В съзнанието ни тези две любими неща на различните поколения трудно биха се съчетали по някакъв начин, но в Далечния Изток са успели да го направят, създавайки умешу – японски ликьор или вино от зелени сливи

Напитката в най-общи линии се прави от неузрели сливи уме, захар и шочу, дестилиран алкохол около 35%, направен най-често от ориз, ечемик, сладък картоф или елда. 

Умешу е изключително популярен в Япония и в Южна Корея, но най-вероятно напитката произлиза от Китай, където се срещат много различни нейни разновидности. 

Като повечето ликьори и умешу е слабо алкохолен, около 10-15 %, има изключително свеж и приятен аромат и вкус, но е доста сладък, за това често се разрежда с обикновена или газирана вода или се поднася с много лед. В азиатските страни сливовият ликьор е и честа съставка в коктейлите.

Тази прекрасна азиатска напитка е изключително лесна за приготвяне и в домашни условия. Ето и нашата, разбира се, пригодена за нашите ширини, рецепта за ликьор от джанки.

Необходими продукти:

За 5-литров буркан:

1 кг зелени едри джанки

1 кг небет шекер

2 л ракия или водка

Начин на приготвяне:

Съдът за нашия ликьор, който най-добре да е стъклен буркан с херметическо затваряне, трябва да бъде добре измит и дезинфекциран, за да се избегне развитието на плесен. След това добре измивате джанките, махате дръжките и внимавате да няма някоя развалена или наранена. 

После идва ред на реденето в буркана – един ред джанки, един ред небет шекер. Съдът се запълва максимално до 3/4 от обема си, като последният слой трябва да е от захар. 

След като сме наредили плодовете и захарта, остава само да залеем с алкохола, който сме избрали според предпочитанията си. Бурканът трябва да се затвори плътно и да се остави на тъмно и хладно място. Ликьорът трябва да отлежи поне 4-6 месеца по този начин, като първите дни е добре съдът да се разклаща. 

Когато ликьорът е готов, ако желаете, можете да прецедите джанките и да го прелеете в бутилки за по-удобно съхранение или да си остане в съда, в който е отлежавал заедно с плодовете.

Изненадайте близките си с тази уникален на вкус ликьор, обединяващ Далечния Изток и националните ни продукти. С лед, с вода или чист – експериментирайте и намерете любимото си съчетание с ликьора от джанки.

Автор: Цветомира Младенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *