ДОМАКИНСТВО

Как най-лесно да почистим обувките си

Поддържането на обувките чисти е важно за добрия външен вид. Старите хора казват: „Ако искаш да разбереш какъв е един човек, погледни обувките му.” Редовната грижа за тях е неотменна част от ежедневието на всеки, който държи на себе си и на добрата хигиена.

Понякога обаче те се сдобиват с упорити петна, които не могат да бъдат отстранени с обикновена гъбичка за почистване на обувки.

Петна от вода по кожени обувки и ботуши лесно се почистват с малко оцет. Изцапаните участъци се третират със стара четка за зъби, обилно натопена в оцет. След това кожата се подсушава с памучна кърпа.

При носене белите маратонки и въобще гумените подметки с времето придобиват жълтеникаво-кафяв оттенък, а на места се сдобиват с черни петна. За да бъде възвърнат цветът им, много ефикасна е употребата на паста за зъби:

  1. С мокра кърпа избършете калта и прахоляка от обувките.
  2. Изцедете малко паста за зъби и със стара четка за зъби търкайте няколко минути по замърсената повърхност. Трябва пастата да се разпени.
  3. Накрая попийте мръсотията с влажна кърпа и после подсушете обувките. Вече са отново бели.

Най-трудно се поддържат велурените боти и ботуши. Те са много красиви, меки и удобни, затова всяка жена се изкушава да ги има.

Велурът е изкуствен или естествен. Естественият велур се изработва от агнешка, телешка или еленска кожа, която се обработва и мъхоподобното покритие остава от външната страна. Това ги прави много капризни при почистване.

Кални, мазни и мръсни петна се премахват, като първо обувката трябва да бъде изчеткана със специална четка за велур. После по цялото й протежение се преминава с влажна кърпа – задължително е да се търка само в една посока. Така мръсните петна ще изчезнат, велурът равномерно ще получи еднакъв цвят.

В случай, че все пак някое петно остане, то може да бъде успешно отстранено с пила за нокти. С нея се обработва петното, като внимателно се пили до неговото изчезване. Не трябва обаче много да се натиска, за да не се получи вдлъбнатина върху велурената материя.

Ако обувки, маратонки, ботуши придобият неприятна миризма, тя без усилия може да бъде премахната с натурални продукти. Вътрешността на обувките се изчиства с памучни тампони, напоени в лимонов сок. След което обувките се оставят да изсъхнат. Зловонието се изпарява.

Още по-лесно е почистването на вътрешността на обувките със сода за хляб. Тя унищожава бактериите, водещи до неприятните миризми. За целта е достатъчно само да се сипе малко сода вътре в обувките, да се остави там няколко часа, а после да се изхвърли.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *