СВОБОДНО ВРЕМЕ

Как България регулира хазарта в страната

Хазартът в България претърпя много промени, включително пълна забрана на всички форми на хазартни развлечения. Сега обаче хазартът в страната е законно разрешен и напълно регулиран от държавата. Онлайн казината, както и наземните клубове, се инспектират от местния регулатор, преди да започнат хазартна дейност. След това те плащат задължителен данък в държавната хазна и спазват всички правила, предвидени в условията на договора с регулатора.

Първи стъпки в развитието на хазартния бизнес

Легализирането на хазарта в България настъпи много по-късно, отколкото в други европейски държави. Но поради факта, че България е туристически регион и са необходими екзотични новости за привличане на нови гости, много официални лица отдавна се опитват да инициират идеята за превръщането на хазарта в легална част от туристическите сектори.

Още през 1989 г. в хотел в столицата е открито първото наземно заведение. Следващите казина се появяват в курортните зони, разположени по-близо до Черно море. Периодът между 1980 г. и 1992 г. се счита за повратна точка в развитието на България, тъй като правителството поема курс към демократично общество. Това оказва влияние и върху създаването на хазартния бизнес, появяват се много полулегални клубове и игрални домове.

Законодателство за хазарта

Следващата повратна точка в развитието на хазартния бизнес в страната е новият закон за хазарта, приет през 2012 г. С него на практика се легализират всички форми на хазартни развлечения в страната, като за основен регулатор се избира Държавната комисия (SCG). Бяха изготвени правила за наземните казина и виртуалните сайтове. В общи линии те съответстват на стандартните изисквания на ЕС. Комисията отговаря за издаването на лицензи и извършва проверки на хазартните оператори.

Наземни казина

За да получи разрешение за изграждане на наземен клуб за хазартни игри в България, инвеститорът трябва да вложи поне 10 млн. лв. в икономиката на страната, както и да създаде поне 500 работни места. Чуждестранният оператор е длъжен да предостави следната информация

  • Имената на основните представители на компанията, юридическото име на марката и корпоративните данни;
  • Ако става въпрос за пункт за залагания или лотария, документите трябва да включват адреса на централата и всички пунктове за залагания;
  • Документация за всички видове хазартно оборудване с регистрационните номера на всяко оборудване.

Всеки лицензиант преминава през задълбочена проверка. Комисията изключва лица, които имат предишно криминално досие, свързано с финансови престъпления, или са били обявени в несъстоятелност.

Онлайн хазарт в България

Лицензите за онлайн казина също се издават от SCG. Основните сървъри на оператора трябва да са разположени на територията на България, държава от ЕС или Конфедерация Швейцария. Всички финансови транзакции се извършват чрез българска банкова сметка. Ако операторът няма възможност да хоства основните сървъри на територията на страната, трябва да се създадат спомагателни сървъри. Всички други виртуални казина, които не отговарят на изискванията на Държавната комисия, се блокират от доставчиците на мрежи.

Данъчно облагане на хазарта

Наземните казина се облагат с данък на единица, в зависимост от вида на оборудването:

  • рулетка и игри на маса от 22 хил. лв;
  • слот машина от 500 лева;
  • друго оборудване от 5 хил. лв.

За мобилните приложения с хазартна тематика се плаща 15% данък, а освен това има и данък върху доходите. Всеки месец операторът плаща 15% на държавната хазна за подновяване на лиценза. В страната няма данък върху печалбите за физически лица. Що се отнася до онлайн казината, всички оператори се облагат със стандартния данък от 15 %, както и с данък от 20 % за поддържане на лиценза.

Разработчици на софтуер

Основният доставчик на софтуер в България е „Казино Технологии“, известен преди като Megajack. Разработчикът е основан през 1999 г. и оттогава многократно е печелил награди за приноса си към развитието на хазартния бизнес в България и други европейски страни. Представители работят в повече от 20 държави, а общият брой на служителите през 2021 г. надхвърля 1500 единици. Всички игри на разработчика имат демо режим, който позволява на играчите да изпитат геймплея безплатно и без регистрация на уебсайта.

Заключение

Хазартът в България е преминал през много промени, но вече е достигнал законно ниво на развитие. В цялата страна можете да намерите стотици наземни казина, разположени в курортни зони и петзвездни хотели. Но най-големият напредък в хазартната индустрия на страната е легализирането на онлайн казината. Всички видове хазартни забавления са достъпни на едно място, без дрескод или ограничения. Заслужава да се отбележи и поддръжката на мобилни устройства, която ще позволи на играчите да се наслаждават на хазарта със своите телефони или таблети, като използват безжичен интернет за връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *