ЗДРАВЕ

Кафе за отслабване – мит или реалност?

Кафе за отслабване – може ли любимата ни кофеинова напитка да ни помогне да свалим излишните килограми? Това се питат много хора, които искат да съчетаят двете неща – удоволствието от кафето и амбицията да бъдат по-слаби и стройни. Безспорен факт е, че кафето има множество ползи за здравето, включително потвърдени и от научните изследвания. Но може ли отслабването да бъде сред тях?

Но преди да минем към темата, нека си зададем един ключов въпрос, а именно…

Какво е кафе?

Кафеените зърна идват от кафеените дръвчета, които могат да достигнат до 9 метра височина. Всяко едно от дръвчетата е покрито със зелени, восъчни листа, растящи едно срещу други по двойки. Покрай клоните растат кафеените черешки. На черешката отнема около година, за да узрее напълно след първия си цъфтеж. Отнема и около 5 години растеж, за да се достигне до пълното производство на плод.

Известно е, че кафеените растения могат да живеят до 100 години, но обикновено са най-продуктивни на възраст между 7 и 20 години. Правилната грижа, разбира се, може да подобри тяхната производителност. Средно едно кафеено дръвче произвежда около 4.5 килограма черешки годишно или около един килограм зелени зърна.

Съветът на „Хубава Жена“: Обичате кафе и не можете да живеете без него? Поглезете се с най-добрите кафемашини и аксесоари на пазара – само в мрежата на магазини „Зора“.

кафе

За какво е полезно кафето?

Както бяхме засегнали в тази статия, има доказани от науката ползи от консумацията на кафе. Доказани вследствие на проведени изследвания с хиляди участници, които потвърждават – тази толкова ароматна напитка действително може да ни помогне да бъдем по-здрави.

Сред ползите от кафето можем да изброим:

  • По-високи нива на енергия;
  • Намален риск от диабет тип 2;
  • По-добро здраве на мозъка;
  • Намален риск от депресия;
  • Намален риск от заболявания на черния дроб;
  • Подобрено сърдечно здраве;
  • По-дълъг живот;

А сред тях попада и…

Контрол над теглото – можем ли да използваме кафе за отслабване?

Множество изследвания, сред които и това, потвърждават, че напитки като кафе и чай могат да помогнат в битката с излишните килограми.

Разбира се, това трябва да бъде съчетано с добър хранителен режим и по възможност – спортуване, за да има добри резултати, но има ясни данни: кофеинът е едно от малкото ни познати вещества, които спомагат за мобилизирането на мазнините от мастните тъкани и ускоряването на метаболизма.

Но да погледнем към темата и от друга гледна точка.

Както знаем, кафето е напитка, която ни държи будни и по-енергични. И причината за това, разбира се, е кофеинът – основната съставка в кафето.

Кофеинът работи, блокирайки инхибиторния невротрансмитер, носещ името аденозин. Блокирайки аденозина, кофеинът увеличава „запалването“ на невроните и освобождаването на невротрансмитери като допамин и норепинефрин. От своя страна, това ни кара да се чувстваме по-будни и по-енергични.

Което, от друга страна, се свързва с повишена активност у хората, което от своя страна може да стимулира горенето на калории. Замислете се колко често сте искали да се отбиете във фитнес залата, но сте се чувствали твърде уморени? Една чаша хубаво кафе преди тренировка може изцяло да промени нагласата ви по въпроса.

Но връщайки се към биологията…

кафе за отслабване

Кафето помага за мобилизирането на мазнините от мастните тъкани

Както знаем, кофеинът стимулира нервната ни система, което изпраща директни сигнали до мастните клетки, казвайки им да започнат да разграждат мазнините. (повече за това вижте тук)

Това се постига чрез увеличение на кръвните нива на хормона епинефрин.

Епинефринът, също познат като адреналин, преминава през кръвта към мастните тъкани, давайки им сигнал да разграждат мазнините, освобождавайки ги в кръвта ни.

Разбира се, тук трябва да напомним, че целият този процес не ни помага да отслабваме, освен ако не постигаме най-важната цел в случая – да изгаряме повече калории за деня, отколкото приемаме. Това е т.нар. отрицателен калориен баланс, който е в основата на всяка една загуба на тегло.

Как се постига отрицателен калориен баланс? Като се храним по-малко и като спортуваме повече. Философията на отслабването далеч не е толкова сложна, колкото понякога се опитваме да я изкараме. А каква е ролята на кафето? Кофеинът може да бъде съставката, която ви дава сили да се движите повече, но и която също така забързва метаболизма ви.

Кафето успешно забързва нашия метаболизъм

Скоростта, с която изгаряме калории в състояние на покой, се нарича RMR (скорост на метаболизма в покой).

Колкото по-висок е нашият RMR, толкова по-лесно би ни било да свалим килограмите, от които искаме да се отървем.

Според изследванията, кофеинът може да ускори RMR стойностите с между 3 и 11 процента, като по-големите дози имат и по-голям ефект. (вижте тук за потвърждение)

И макар с възрастта този ефект да намалява с възрастта, то кафето си остава силно оръжие в търсенето на желаната физика.

кафе за отслабване

Кафето и отслабване – в дългосрочен план

За съжаление, някои от ефектите на кафето, например – свързани с ускорението на метаболизма, отслабват с времето. Това е защото развиваме толеранс към напитката и тя спира да ни влияе по същия начин.

Но дори кафето да не ни кара да горим повече калории, то все още може да ни помогне да се справим с тази цел. Как? Например, като намалява апетита ни и ни помага да ядем по-малко. Някои изследвания показват, че хората, приели кафе, след това се хранят по-малко, сравнено с тези, които не са консумирали. Тук трябва да сме коректни и да посочим, че други изследвания не показват такива резултати.

Съветът на „Хубава Жена“: Обичате кафе и не можете да живеете без него? Поглезете се с най-добрите кафемашини и аксесоари на пазара – само в мрежата на магазини „Зора“.

Заключение

Както обяснихме, в началото кафето може да ускори вашия метаболизъм, но с минаване на времето този ефект ще отслабне. За да избегнете развитието на толеранс към напитката, можете да я приемате на цикли – период на консумация, редувана с такъв, по време на който не я докосвате.

Нашият съвет е да използвате кафето просто като помощник в битката с килограмите, най-вече като източник на енергия преди тренировка. Не забравяйте, че най-добрият начин за отслабване си остава комбинацията от калориен дефицит и редовен спорт. На този свят няма магическа съставка или еликсир, който да ви отърве от килограмите, без вие самите да сте положили нужните усилия за това.

И все пак да не забравяме, че кафето е богато на антиоксиданти, а това като цяло е добре за нашето здраве. Наслаждавайте му се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *