ДОМАКИНСТВО

7 неща от вашата кухня, които трябва да изхвърлите веднага

Нашата кухня е едно от най-замърсените пространства в жилището. Доказано е, че в нея се въдят много повече бактерии, отколкото дори в тоалетната и банята.

Обикновено чистим кухненските помещения ежедневно. Ала има предмети, в които се крият множество микроорганизми и не могат по никакъв начин да бъдат почистени. Заради това е наложително просто периодично да ги изхвърляме, заменяйки ги с нови. Това е добра превантивна мярка за здравето на цялото семейство.

Кои са най-замърсените предмети във всяка кухня, които да изхвърляте без жал?

■ Счупени и пукнати съдове

В кухненските шкафове все се намира някоя счупена чаша, надраскана или зачупена чиния. Не сте обърнали внимание, прибрали сте ги, по инерция продължавате да ги ползвате. А в техните пукнатини бъка от бактерии, които предават зарази.

Създайте си навика да проверявате за наличието на счупени чаши и чинии.

Забележите ли нещо такова, изхвърляйте го на мига! Независимо колко е красиво, скъпо или пък има за вас някаква сантиментална стойност.

■ Захабени и надраскани дъски за рязане

Дървена или пластмасова, когато дъската за рязане се употребява от дълго време, на повърхността й се появяват вдлъбнати резки и процепи – идеално убежище за бактериите. Тези миниатюрни цепнатини няма как да бъдат почистени, колкото и да търкате.

Ако дъската ви за рязане е надраскана и стара, освободете се от нея, без да се замисляте. Ще си купите нова от щанда за домашни потреби – тя не струва милион!

■ Гъбата за миене на съдове

Тя е най-мръсният предмет в кухнята!

Изследванията констатират, че кухненските гъби са пълни с т. нар. коли-бактерии. От тях особено опасна е ешерихия коли. И още стотици болестотворни микроорганизми живеят в гъбата за миене на чинии. Те оцеляват дори и във вряла вода.

Учените считат, че една кухненска гъба не бива да се използва повече от две седмици. Най-безопасно е всяка седмица да сменяте гъбата за миене с нова.

■ Тигани и тенджери с надраскано дъно

Рекламите неуморно възхваляват съдовете с тефлонови покрития и ни приканват да купуваме. А никой не казва колко опасни стават те, когато с употребата дъното им се надраска.

Тези покрития са канцерогенни и като се издраскат, вредните им съставки проникват веднага в храната. В такъв случай, махнете ги веднага от вашата кухня.

■ Стари пластмасови кутии за храна

Старите пластмасови кутии за храна, както и захабените чинии и чаши от пластмаса са развъдници на бактерии и гъбични микроорганизми. Махнете ги от дома си!

■ Използвани найлонови торбички

Много домакини имат навика да прибират в кухненските шкафове вече употребявани найлонови торбички. Обикновено го правят с идеята да събират в тях отпадъци или да прибират разни неща. Но веднъж използвана, найлоновата торбичка става дом за бактериите.

Плюс това найлонът е с високо съдържание на бифенол-А – канцерогенно съединение, което атакува ендокринната ни система. Въпреки това редовно се ползва за пакетиране на храна…

Най-добре ще направите, ако преминете към употребата на торбички, направени от хартия. Но разбира се, тях също ползвайте еднократно.

■ Стари подправки

Когато подправките се застоят дълго време из кухненските шкафове и чекмеджета, те губят аромата и вкусовите си свойства. А което е още по-лошо – започват да мухлясват, завъждат плесен и ако бъдат консумирани, способстват за образуването на ракови клетки в организма. Затова изхвърляйте старите подправки от кухнята, без да се колебаете.

По статията работи: Гана Василева

One thought on “7 неща от вашата кухня, които трябва да изхвърлите веднага

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *