ЗДРАВЕ

Кардиологът Пабло Канепа: Тези храни са опасни за сърцето

Популярният кардиолог Пабло Канепа предупреди хората, че има някои определени храни, които са опасни за сърцето и и сърдечната дейност.

Не е тайна, че сърдечните проблеми са една от най-често срещаните причини за преждевременна смърт. Всяка година огромен брой хора умират вследствие на инфаркт, а според кардиолога Пабло Канепа, това е свързано и с храната, която приемаме.

Той смята, че за да бъдем сърдечно здрави, трябва да елиминираме определен тип храни от нашето меню.

Кои храни са опасни за сърцето и трябва да внимаваме с тях?

Пабло Канепа е на мнение, че червеното месо е сред най-опасните за сърцето храни. Причина за това е фактът, че този тип месо съдържа голямо количество наситени мазнини, които по принцип трябва да ограничаваме. Д-р Канепа препоръчва моно и полиненаситени мазнини. Източник на такива са, например, ядките, екстра върджин зехтина, авокадо и някои видове риба.

Известният кардиолог препоръчва, че ако наистина държим на консумацията на месо, то трябва да избираме по-крехко месо, като например пилешко или пуешко.

Д-р Пабло Канепа смята, че е хубаво да избягваме печивата на закуска, а задължително да не ядем и полуфабрикати – готови и замразени храни. Те са богати на трансмазнини, а това значително повишава количеството на т.нар. „лош холестерол“. Освен това, този тип храни водят до наднормено тегло, което също повишава риска от сърдечно заболяване, а и диабет.

Енергийните напитки – опасни са

В заключение д-р Канепа препоръчваме да избягваме безалкохолните енергийни напитки. Освен кофеин, тези напитки съдържат и много захар, както и други вредни за организма вещества. Те възбуждат нашата нервна система, а това води и до сърдечни проблеми.

Той не смята, че високата консумация на сол също е разумно решение. Солта е пряко свързана с проблеми с високото кръвно налягане, подчертава д-р Пабло Канепа.

Алкохолните напитки, сметаната и маслото също са продукти, които водят до влошаване на сърдечното здраве, казва още известният кардиолог. Той съветва да бъдем отговорни по отношение на здравето си, ако не искаме да имаме сериозни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *