КРАСИВА

Народна медицина срещу гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите са изключително неприятни. Възможно е да се появят и на ръцете и краката. Не е нужно да купувате скъпи лекарства против гъбички. Има много домашни лекове от народната медицина, които могат да Ви помогнат да се справите с тях.

Гъбичките са микроорганизми, които увреждат ноктите. При наличие на гъбички ноктите пожълтяват и изтъняват, или са уплътнени и набраздени. Често може да усещате сърбежи и неприятна миризма. Най-често гъбичките се срещат по ноктите на краката.

Фактори, които могат да доведат до развитието на гъбички:

  • Гъбичките често се появяват при хората със слаба имунна система. Имунитетът може да се срине след употреба на антибиотици, тежко боледуване, нездравословно хранене, безсъние, стрес. Хората със заболявания като СПИН и рак са най-често предразположени към инфекции.
  • Тесните обувки също могат да спомогнат за развитието на гъбички. Ако носите тесни обувки, краката се запарват и изпотяват, а това е идеалната среда, в която гъбичките се размножават. Носенето на синтетични чорапи също спарва.
  • Ако често обувате чужди обувки, също сте изложени на риск от развитие на гъбички. Независимо дали са купени от магазин за дрехи втора употреба, или са подарени от приятел, носейки обувки на други хора, Вие се излагате на опасността от появата на неприятното заболяване.
  • Ползването на обществени басейни, сауни, бани и др. също крие рискове от появата на гъбички. Много е важно да се поддържа добрата хигиена.

Кога можем да използваме рецепти от народната медицина срещу гъбички?

Лечение с рецепти от народната медицина може да се приложи в ранните етапи на заболяването. Гъбичките са твърде упорити и трудно се лекуват дори с антибиотици. Затова пък нищо не Ви пречи да опитате домашни лекове. Освен че са безвредни, използването им ще Ви спести пари, време и усилия. Ето някои от изпитаните народни рецепти срещу гъбички:

  • Ябълков оцет – той е едно от най-добрите средства срещу гъбички. За целта вземете малко памук и го напоете с оцет. Дръжте памука върху засегнатите ноктите толкова, колкото можете. Другият вариант на лечение е да напълните леген с вода и оцет в съотношение 1: 1. Сложете в легена съвсем малко количество от двете течности. Подръжте ръцете или краката си за 30 минути, след това ги подсушете. Ябълковият оцет е силно ефективен, особено ако използвате домашно приготвен.
  • Екстракт от чаено дърво – чаеното дърво е познато със своите антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства. Екстрактът от него е ефикасен при всякакви видове инфекции. Напоете тампон или памук и втрийте в ноктите.
  • Йод – той има широко приложение в народната медицина. Йодът помага при най-различни състояния, свързани с бактерии и гъбички. Капнете по 1-2 капки йод върху ноктите сутрин и вечер и скоро ще забележите подобрение. Възможно е при използването на йод да се появи парене, но това не бива да Ви притеснява.
  • Сребърна вода – тя е отлично антисептично средство. Използва се както за лечение на гъбички, така и при бактериални инфекции и за дезинфекция на съдове. Натопете памук в сребърна вода и втрийте три пъти на ден.
  • Чесън – той е мощен природен имуностимулатор и антибиотик. Използва се при грип, простуда и най-различни инфекции. Ефективен е и срещу гъбични заболявания. Вземете една скилидка, разполовете я на две и натрийте ноктите. След половин час измийте и подсушете.

Тези домашни лекове са изключително ефективни срещу гъбички, но заболяването е упорито и се изисква търпение и постоянство по време на лечението. При използване на тези алтернативни методи подобрение може да се наблюдава за около две седмици. В срок до месец-два може да се постигне пълно излекуване. Все пак, ако гъбичките не изчезват, трябва да се посъветвате със специалист.

Автор: Катя Благоева

One thought on “Народна медицина срещу гъбички по ноктите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *