ЗДРАВЕ

Грипна епидемия. Какво трябва да правим?

В областите Стара Загора, Шумен, Бургас, Силистра, Пазарджик, Ямбол, Смолян, Перник е обявена грипна епидемия. Още 8 области, в това число и София, са в готовност за обявяването й. Тази зима върлуват щамове H1N1 и H3 N2. В изброените области се прекратяват свижданията в болниците, женските и детските консултации, плановите профилактични имунизации.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, причинено от вируси. Разпространява се по въздушно-капков път чрез малки капчици, които се отделят при кихане, кашлица, говор от болни хора. Силно заразният вирус прониква през лигавицата на устата, носа или очите.

Симптоми

Висока температура, кашлица, хрема, кихане, главоболие, силна отпадналост и умора, гадене, потене, болки в мускулите и ставите, болки в гърдите, чувство за задушаване, щипане и сухота в гърлото, болки при гълтане.

Симптомите се появяват изведнъж, внезапно. Инкубационният период трае 5 – 10 дни.

В никакъв случай да не се разчита на самолечение, а да се посети незабавно лекарски кабинет!

Профилактика и лечение

  • За да се предпазите от зараза, избягвайте затворени пространства, където се събират много хора: градския транспорт, обществени сгради и др.
  • Мийте си често ръцете.
  • Избягвайте търкането на очите с мръсни ръце.
  • Пийте много вода и горещи напитки.
  • Проветрявайте редовно помещенията.
  • Дезинфекцирайте повърхностите у дома и в офиса.
  • Използвайте дезинфекциращи кърпички на спиртна основа за еднократна употреба.
  • Осигурявайте си достатъчно сън.
  • Всеки ден консумирайте чесън и лук. Чесънът е враг номер едно на грипа, лукът отпушва и прочиства горните дихателни пътища.

Ако въпреки взетите предпазни мерки се заразите, трябва да ги спазвате още по-стриктно. От потенето организмът ви ще се обезводни, така че продължете да пиете много вода. Ако сте болни, не ходете на работа, защото ще заразите други хора. Отидете на лекар, купете си лекарствата, които ви предпише, останете си на топло вкъщи и почивайте в леглото. Организмът ви е изтощен, мускулите ви болят, нуждаете се от пълна почивка, за да се възстановите по-бързо и да избегнете усложненията. Отнесете се отговорно, защото болничните легла са пълни – има много хора, които са развили сериозни респираторни проблеми.

Самолечението е противопоказно. Не се препоръчват антибиотици, а главно парацетамол. Но лекарят е този, който ще прецени как конкретно трябва да ви лекува.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *