ДОМАКИНСТВО

Отглеждане на годжи бери в домашни условия

Напоследък на мода влизат необичайните годжи плодове, затова в настоящата тема ще поговорим за отглеждане на годжи бери. Някой казва, че това е 100% продукт за отслабване. Други смятат, че тези чудотворни плодове са склад на полезни и жизненоважни микроелементи. В тази статия ще научим не само защо това растение е толкова полезно и ценно, но и как да отглеждаме годжи плодове в своята къща. 

Тайнствените годжи плодове се наричат ​​„дереза“. Всъщност само плодовете на китайската дереза (Lycium chinense) или обикновеният или варварски плод (L. barbarum) могат да се считат за годжи плодове. Истината е, че в различни точки на света годжибери плодчетата са познати с различни наименования. Името „годжи“ (Goji) идва от английския език, трансформиран е от китайските диалекти – така е наричана дереза ​​в Китай.

Отглеждане от семена

Може да размножавате плодът годжи бери, чрез семена по вегетативен метод. За целта се използват полу-лигнифицирани резници, достигащи около 10 сантиметра дължина.

Семената не се нуждаят от предварителна подготовка. През пролетта, преди сеитбата, те се потапят в хладка вода за няколко часа. По време на сеитбата трябва да бъдат заровени само на 0,3 см във влажна почвена смес, която включва глинеста почва и торф (2: 1). Контейнерът с култури трябва да е покрит отгоре със стъкло или филм, след което се поставя на топло място (от 20 до 25 градуса). Не забравяйте, че в никакъв случай почвената смес не трябва да се оставя да изсъхне. Също така посевите трябва да се предпазят от резки промени в температурата в помещението. Първите разсади, като правило, се появяват след половин месец. След като това се случи, растението трябва да бъде пренесено на добре осветено място, но не засенчено от преките слънчеви лъчи.

След като се появят листните плочи трябва да бъдат трансплантирани в градината в удобни легла. Там ще растат в рамките на 1 година. За зимуване растението трябва да бъде добре покрито. През пролетта отглежданите разсад могат да се засадят на постоянно място. Цъфтежът на такива растения започва след 2 или 3 години, докато първите плодове се появяват само 4 или 5 години след пресаждането в открита почва.

годжи бери

Поливане на годжи бери

Мадите храсти трябва да се гледат много добре, през първите години. Почвата в близкостебления кръг не трябва да изсъхва напълно, но не трябва и да се допуска стагнация на течности в кореновата система, особено при ниски температури. Последното се прави, за да не се увредят слабите корени. За да се предотврати застудяване и по време на дъждове, повърхността трябва да е покрита с филм. Възрастният храст е по-устойчив на суша и преовлажняване. Той, трябва да се полива само по време на продължителна суша.

Подхранване на годжи бери

През първата година, след засаждането на разсада не е необходимо да ги подхранва, защото имат достатъчно хранителни вещества, които са били внесени в почвата по време на засаждането. През следващите години е необходимо редовно да се въвежда минерален комплекс или компост в почвата на стволовия кръг.

Подрязване на годжи бери

Храстът годжи бери се нуждае от редовно формиране на короната. Той расте много бързо, докато височината му може да достигне около 3-4 метра. За да се увеличи добива на растението и да се направи по-привлекателен, през първите няколко години трябва систематично да се режете храста от излишните клони и стъбла. В резултат на растението трябва да останат само най-мощните и равноотдалечени един от друг клони, върху тях се образуват плодни рамена и върху тях растат плодни клони. През следващите години тези плодни клони се съкращават, като на всеки от тях остават не повече от 4 пъпки. Тази резитба помага за стимулиране на растежа. По-голямата част от плодовете се образуват на миналогодишните стъбла.

Докато височината на храста Годжи Бери, достигне 200 см, долните му клони ще трябва да бъдат вързани за опора. Те не трябва да лежат на повърхността на земята.

Така може да имате един красив, добре отгледан и структуриран храст Годжи бери в своя двор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *