ДОМАКИНСТВО

Етерични масла против комари

Етерични масла против комари. Ето една интересна тема за която ще си говорим днес.

Всички обичат лятото. Слънце, планина, море, дълги прохладни вечери и… комари. Освен че предизвиква неприятен сърбеж, ухапването от комар може да ви зарази с някоя болест, както и да предизвика алергична реакция и разраняване на мястото.

За да се предпазят от такива преживявания, много хора използват спрейове против комари, известни под названието репеленти. За съжаление около 50% от техния състав е веществото диетилтолуамид. По-чувствителните хора могат да проявят нежелани реакции и към него, защото това е синтезирано по химичен път масло. В такива случаи решението е домашно приготвен разтвор.

Етерични масла против комари – как да си ги приготвим?

Да се приготви такъв разтвор всъщност не е особено трудно. Просто трябва да прибавите капки от различни етерични масла, които комарите не понасят, към дестилирана вода. Кои масла може да използвате?

Ментово – с хладен и свеж аромат, то неутрализира неприятните телесни миризми, които обикновено са привлекателни за комарите.

Лавандулово – наред с всички останали ползи, това масло балансира успешно отделянето на мазнини и лоши миризми от тялото.

Кедрово – масло с разностранни приложения, но в случая основното му предназначение е да тонизира кожата и да потиска действието на мастните жлези.

Чаено дърво – възстановява баланса на мазната кожа и свива порите, като в същото време ароматизира приятно тялото.

Евкалиптово – това масло тонизира, дезодорира, премахва неприятните миризми и освежава тялото.

Лимонена трева – масло със силна и натрапчива миризма, която действа отблъскващо на насекомите.

Гераниум – ароматът му е свеж и има успокояващ ефект върху кожата.

комар
Как да се справим с комарите с подръчни средства?

Портокалово – масло със свеж аромат, което подобрява еластичността на кожата и се грижи за неутрализиране на неприятните миризми.

Салвия – маслото заглажда кожата и се грижи за комфорта на тялото.

Цитронела – маслото е чудесна основа за комбиниране с други етерични масла, а в същото време възпрепятства омазняването на кожата.

Канела – ориенталските нотки в това масло допринасят за подобряване на аромата на приготвения от вас разтвор.

Важността на шишенцето с пулверизатор

Най-добре е в домашни условия да използвате шишенце с пулверизатор. Тъй като етеричните масла са силно летливи, не е необходимо да приготвяте голямо количество разтвор наведнъж. Приготвяйте си ежедневно нова доза. Изберете масла, които ви допадат най-много с аромата си и разтворете общо 70 капки от тях в 100 мл. дестилирана вода. Може да добавите и супена лъжица водка. Разклащайте добре преди всяко пръскане. За да има ефект от приложението на разтвора, пръскайте откритите части на тялото си през два часа. Ако не желаете да се пръскате, а предпочитате да намажете тялото си, пригответе си балсам. Вместо вода използвайте комбинация от пчелен восък и кокосово, бадемово, сусамово масло или зехтин. Добавете капки етерични масла според вашето желание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *