СВОБОДНО ВРЕМЕ

Енергийната сила на Кръстова гора

Кръстова гора е местност, разположена в централните Родопи. Наименованието й идва от намиращия се в близост до нея Кръстов връх. Местността се намира на територията на общините Лъки и Асеновград, между две села – Мостово и Белица.

Кръстова гора е едно от местата в България с изключително силен заряд. Това е една красива и излъчваща енергия местност,  която си заслужава да бъде посетена. На Кръстовден, и не само, това място се радва на стотици посетители заради храма „Света Троица“. Според поверието именно в този ден – 14 септември (Кръстовден) тук се случват чудеса. Хората вярват, че ако болен човек преспи една нощ в църквата, Бог ще ги излекува.

Кръстова гора

Има много случаи на излекувани деца и възрастни. Един от случаите, разказани от очевидци, е за дете, което не можело да говори. След пренощуване в храма, детето проговорило на майка си. И до днес множество болни, а и здрави, с надежда за изцеление, здраве и благополучие отиват до църквата в Кръстова гора, за да се помолят на Бог за сбъдване на желанията им.

В близост до храма са разположени хотел-ресторант, църквата „Покров на Света Богородица“, комплекс „12 апостоли“, който се състои от 9 параклиса, и 3 други параклиса. В тази местност преди векове е съществувал друг манастир. За това свидетелстват запазените зидове, камъните със следи от свещи по тях и др. Поверието разказва, че кръстът съдържа частица от Кръста Господен. Според легендата преди столетия на това място съществувал голям манастир. В него пазели частицата от Божия Кръст. Преди това тази частица се пазела в съкровищницата на султана в Истанбул.

Кръстова гора

Руският цар, като научил за това, изпратил свои пратеници с дарове за султана. В замяна поискал дървения кръст. Но не след дълго султанът осъзнал грешката си и поискал да си върне кръста, но било късно. Руснаците пък като разбрали, че ги издирват, оставили кръста в храма на Кръстов връх. Скоро след това храмът бил разрушен от турците. Но монасите успели да скрият кръста в подземното скривалище на храма.

 „Света Троица“ се отличава от другите български храмове по това, че единствено тук всяка нощ се извършва служба. Всяка година мнозина туристи идват тук да се помолят и да черпят от  енергията на това място. Някои от тях са посетили местността безброй пъти. Няма да сгрешите, дори ако поне един път посетите това енергийно място.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *