ЗДРАВЕ

Ендометриоза – какво представлява и какво трябва да знаем?

Ендометриоза е заболяване, засягащо жени от всяка възраст и причиняващо редица гинекологични проблеми. Тази диагноза – вероятно не без основание – стресира и плаши пациентите, затова нека разгледаме състоянието по-обстойно.

Каква е същността на заболяването?

Вътрешната обвивка на матката е покрита с тъкан, наречена ендометриум. Ако тъкан, подобна на тази, се образува и разположи в органи извън правилната област, говорим за наличие на ендометриоза. Най-често се засяга тазът, водейки до появата на редица оплаквания. Пациентката започва да чувства дискомфорт при ходене до тоалетна, необичайно силни менструални болки, хронична умора и неразположение, неприятни усещания по време на секс или след това. 

Какви са първите симптоми?

В много голям процент от случаите жените имат проблем със забременяването. Те неглижират всички останали неразположения и отиват при гинеколог, за да решат именно проблема със зачатието. Не е изненадващо, ако при прегледа се установи наличието на т.н. „шоколадови кисти“ в яйчниците. Те носят названието си от плътната обвивка, с която са покрити. Обикновените кисти почти винаги се пукат и изчезват сами. Не така стои въпросът с шоколадовите кисти.

Други неприятни симптоми на заболяването са подутият корем и неконтролируемото качване на килограми – обикновено и най-строгите диети не са в състояние да държат теглото под контрол. 

Ендометриоза и хормони

Всяка жена знае, че когато се наруши хормоналният ѝ баланс, започват да се отключват различни проблеми. За съжаление, точно това се случва при наличие на ендометриоза. Стойностите им варират – повишени или понижени, в зависимост от конкретния организъм. Полови хормони, тези на щитовидната жлеза, на стреса, инсулина – овладяването им без съмнение е труден и бавен процес. 

В допълнение се отключват редица инфекции, засягащи пикочните пътища, бъбреците, вагината. Понижената имунна защита на организма и липсата на някои микроелементи и витамини постепенно прибавят към цялата тази неприятна картина и различни нервни разстройства. Наблюдават се депресивни състояния, повишена тревожност, замъглено съзнание, главоболие и други неразположения.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

Как се диагностицира заболяването?

Много често жените страдат мълчаливо, като по този начин допълнително влошават състоянието си. Те се срамуват и се притесняват да споделят с партньора си, че вместо удоволствие, изпитват болка по време на секс. Отдават цялостното си неразположение на всякакви други вероятни причини, но бавно узряват за идеята, че трябва да посетят гинеколог. 

Тук е моментът да споменем, че болката преди и по време на менструалния цикъл не бива да се приема за нещо нормално. Тя е сигнал за проблем и трябва да му се обърне внимание. При ендометриозата наличието на такъв симптом също е налице. 

Много коварни са случаите, при които тя протича без всички изброени оплаквания, понеже евентуалните неразположения биват свързвани с други обстоятелства или текущи заболявания. Важно е, дори при най-малкото съмнение, да посетите специалист, който да се увери, че всичко с вас е наред. Един гинекологичен преглед никога не е излишен – той ще ви бъде само от полза. 

Откриването на ендометриозата се случва само посредством лапароскопия. Тази минимално инвазивна процедура позволява на специалиста да огледа вътрешността на тазовото дъно и матката и да разпознае характерните удебелявания на нетипичната тъкан. Диагнозата, поставена единствено по симптоми, може да се окаже напълно грешна, тъй като проявите им наподобяват тези на редица други състояния.

Води ли до безплодие ендометриозата?

Заболяването не трябва да се приема като окончателна присъда. Много жени, страдащи от ендометриоза успяват да забременеят, да износят плода и да родят здраво дете. За целта обаче е важно да бъде поставена диагноза и да се предприеме адекватно лечение. Не губете време, защото и лечението ще изисква такова. То е бавно и продължително, но най-важното тук е едно: жените не бива да се поддават на притеснение, паника и стрес

Пациентите трябва да се съхранят психически, защото в противен случай „потъването“ в негативни емоции крие риск да разбие връзката им с партньора, да доведе до социална изолация, загуба на работа и в крайна сметка – да затрудни лечението.

Методи на лечение на ендометриоза

В България се прилагат два типа лечение – медикаментозно и оперативно. Започва се с прием на медикаменти и активно се наблюдават оплакванията и текущото състояние. Ако липсва прогрес, се пристъпва към хирургическа намеса, целяща премахването на кистите. 

Отново ще повторим, че най-важно е диагностицирането и своевременната медицинска намеса. Не се страхувайте, не се колебайте. Заедно можем да се справим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *