ЗДРАВЕ

Съвместими ли са ваксините срещу грип и COVID?

През последните няколко години ни се наложи да се срещнем с нов, много опасен вирус, предизвикващ заразяване с COVID-19. Първоначалният шок от пораженията, които той предизвиква, както и огромният брой заразени, беше голям. Всички със затаен дъх очакваха да чуят новината, че е открита ваксина, слагаща край на страха и социалната изолация. 

Имаше, естествено, и огромно недоверие, и съмнения в нейната ефективност, и много спекулации. Част от хората се ваксинираха, други категорично отхвърлиха тази възможност, трети продължават да се колебаят. Така или иначе, положителен резултат от ваксинирането безспорно настъпи. Броят на болните намаля значително, смъртните случаи – също, а вирусът започна да мутира и да отслабва. 

Въпреки всичко опасността от заразяване е все още реално съществуваща и не бива да бъде подценявана. Хората като че ли свикнаха да живеят с COVID-19 и предпочитат да не му обръщат внимание. Този подход обаче не осигурява защита, колкото и да ни се иска това да е така. Единствената сигурна защита продължават да бъдат ваксините. Благодарение на тях, дори и да се заразите с коронавирус, очакванията са боледуването да протече значително по-леко и с минимални последствия.

Замества ли противогрипната ваксина тази срещу COVID-19 и обратното?

Двете ваксини нямат нищо общо помежду си. Те атакуват различен тип вируси, причиняващи различни заболявания. Макар някои от симптомите да си приличат много, няма как да третираме разнотипни болести с една и съща ваксина. Дори здравно неосигурените лица могат да се възползват от напълно безплатна ваксинация срещу коронавирус. Това се прави както в специализираните центрове, открити за целта, така и при личните лекари. Към момента се препоръчва бустерната доза да се подновява на всеки 6 месеца или по преценка на медицинско лице.

Противогрипните ваксини, от своя страна, се поставят всяка година в периода октомври – ноември. Те са разработени за конкретните щамове, които се очаква да бъдат активни през зимните месеци. Всички лица на и над 65-годишна възраст могат да се възползват от безплатна ваксинация при личния си лекар. За всички останали в аптечната мрежа в цялата страна са заредени достатъчни количества ваксини на достъпни цени.

Как е правилно да бъдат поставени двата вида ваксини?

Няма проблем да ви бъдат поставени и двете ваксини ( срещу COVID и срещу грип). Препоръката на специалистите от Здравното министерство е да има прозорец от около две седмици между двете ваксинации. Ако обаче имате наложителна причина да се ваксинирате и не разполагате с такова време, няма проблем това да се случи в рамките на един ден. Единственото изискване е двете инжекции да не се поставят в една и съща ръка.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

За кои пациенти е препоръчително да се ваксинират?

Ваксинация както против грип, така и против COVID е желателно да си направят всички хора, които се числят към някоя от следните групи:

  • лица, навършили 60-годишна възраст;
  • пациенти с хронични заболявания;
  • диабетици;
  • страдащите от автоимунни заболявания;
  • лица, претърпели трансплантация;
  • пациенти на диализа, химио или лъчетерапия;
  • работещите в здравни заведения, социални домове, обществени места с достъп на много хора;
  • хора, спадащи към други рискови групи, по преценка на лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *