КРАСИВАКрасота

Как да постигнем перфектна кожа? Ексфолирайте ефективно!

Ексфолирането на десетките хиляди мъртви клетки, които се натрупват всяка минута, изисква нещо повече от ежедневно измиване на тялото и лицето. За тази цел трябва да допълвате процеса с допълнителна грижа за тях  1-2 пъти седмично, специализирана в тази посока. И тъй като ексфолирането на тялото се различава от ексфолирането на лицето, ето няколко съвета от професионалистите от odonatacosmetics.com как да подхождате и при двете ефективно, за да постигнете перфектна и безупречна кожа.

Как ефективно да ексфолираме нашето лице?

Едно от първите и най важни неща за беззупречна кожа е процесът на отстраняване на мъртвите клетки от повърхността на кожата. Този процес помага да се освежи кожата, да се подобри текстурата й и да се намали вероятността от проблеми като запушени пори и акне. Ефективната ексфолиация на лицето може да се постигне, като следвате няколко прости стъпки. Когато ексфолирате лицето задължително използвайте чиста ексфолираща ръкавица и с леки, нежни движения разнесете избраният от вас продукт върху лицето и втрийте нежно. 

Можете да изберете механични ексфолианти с частици, като захар, сол или нарязани растителни влакна, или химични ексфолианти, които съдържат активни съставки като AHA (гликолова киселина), BHA (салицилова киселина) или ензими. Изборът зависи от типа на вашата кожа и предпочитанията ви. Въпреки това, ви съветваме, при възможност, винаги да избирате органични продукти.

ексфолиране на кожата

Ексфолиацията на лицето трябва да се извършва с мярка, защото прекомерната употреба може да изсуши кожата или дори да я раздразни. Обикновено е достатъчно да се ексфолира лицето 1-2 пъти на седмица, но отново, това зависи от типа на кожата. Важно е да се отбележи също така, че след ексфолиацията, особено с химични ексфолианти, е важно да нанесете подходящ крем за лице, за да поддържате хидратацията на кожата и да я успокоите.

Съвети при ексфолиране на тялото

Кожата на тялото е по-дебела и по-груба от тази на лицето. Ексфолирането ѝ изисква малко по-голям натиск и използване на подходящо оборудване. На първо място е необходим подходящ скраб. Обикновено тoй съдържа фини ексфолиращи частици, които нежно премахват мъртвите кожни клетки, като същевременно подхранват и овлажняват кожата, оставяйки я мека и гладка. Търсете натурални продукти, които съдържат в себе си съставки като натурални съставки, като захар и ензими или пък BHA и АHA. Тези съставки, наречени още гликолова киселина, салицилова киселина и млечна киселина, са водоразтворими киселини, които помагат за отстраняване на мъртвите кожни клетки.

ексфолиране на кожата

Използвайте скраб с антицелулитни свойства. Рецептата, която съдържа мощни активни вещества и сами можете да си направите съдържа в себе си разграждащи мастните натрупвания – кофеин, розов пипер, Тези съставки не само изглаждат и омекотяват епидермиса, но и го подготвя за по-нататъшно нанасяне и третиране с антицелулитни продукти. 

След като изберете подходящ скраб – нанесете малко количество от продукта, след като сте намокрили тялото си със сравнително топла вода (горещата вода има изсушаващ ефект), и разнесете с леки масажни движения от краката към гърдите, гърба и ръцете. Масажирайте предразположените към целулит области, за да подобрите дренажа на лимфната система и да стимулирате кръвообращението.

Използвайте луфа, ръкавица за баня или четка за тяло с естествен косъм, за да обработите кожата преди изплакване, за да постигнете допълнително въздействие. Правете леки кръгови движения на скраба, докато се образува пяна, след което повторете отдолу нагоре.

Изплакнете тялото с хладка вода, за да се задържат полезните хранителни вещества и влага, след което подсушете внимателно с мека памучна кърпа.

Следващата стъпка е да нанесете хидратиращ продукт, като лосион или крем за тяло, а в зоните, склонни към целулит – специален антицелулитен крем, серум или гел, тъй като тяхното действие ще бъде най-ефективно. Използвайте масажни движения, за да помогнете за освобождаване на мускулното напрежение, да разградите мастните натрупвания и да разпределите задържаната вода при разнасянето.

Не забравяйте, че когато използвате продукти за ексфолиране, е важно да следвате инструкциите и да не прекалявате с ексфолирането, тъй като прекомерното ексфолиране може да раздразни кожата. Освен това е препоръчително да тествате новите продукти, преди да ги нанесете върху цялото си лице, за да проверите за евентуални нежелани реакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *