УСПЕШНА

Радостина Христова – Radostna: От маркетинг до инфлуенсърство

Радостина Христова се занимава от години с маркетинг, но в по-широките среди е известна като Radostna. Тя е дамата, която (много често в розово) ни разказва за инфлуенсърите, инфлуенсър маркетинга и как той може да помогне на различните бизнеси да достигнат до своята аудитория.

Наскоро тя дори организира уникалното за България събитие „На Love за брандове и инфлуенсъри“, което срещна инфлуенсъри от различни ниши със собственици на бизнес. Повече за тази инициатива можете да научите в специално-създадената Фейсбук група, където можете да следите и за следващи дати на ивента.

В личен план Radostna е омъжена и има две деца, а именно заради тях преди години стартира кариера на мама-блогър под името Радостна Мама. Днес Radostna е издател на специализираната инфлуенсър медия Influencermedia.bg, като можете да я намерите още в Instagram и LinkedIn. Разбира се, не пропускайте да посетите и нейния личен сайт.

@Radostna, откъде тръгна интересът ти към рекламата и как стартира инстаграм профила си?

Интересът ми към рекламата датира още от времето, когато не знаех, че се казва реклама 🙂 винаги ме е вълнувала комуникацията и процесът по разказване на история с цел убеждаване, че нещо е готино. Инстаграм имам още от началото му в България, но като Радостна мама го ползвам от март 2018, месец преди раждането на втория ми син реших да ставам мама блогър с канали в социалните мрежи.

След успешното събитие „На Love за брандове и инфлуенсъри“ през юни осъзнаваш ли, че си в основата на цяла една общност?

О, не само осъзнавам, а всеки ден работя за тази общност – да се гради, да е смислена и ползотворна за участниците си, да научава нещо ново и да се развиваме заедно. За мен инфлеунсъри и брандове са като две части на едно цяло и е важно да работят в синхрон и радост.

Radostna
Снимка: Radostna

Каква е целта на тези събития? Какво провокира нуждата от тях?

Събитията от поредицата “Инфлеунсъри срещат брандове” имат няколко цели: първо да се виждаме на живо, бизнесите да срещат създателите на съдържание и да си говорят с тях в неформална среда; второ инфлуенсърите да се отпуснат да разкажат за себе си и да се “продадат”; трето да се забавляваме и учим заедно и разбира се, да се утвърждавам като лидер на тази общност.

Кого наричаш инфлуенсър всъщност и как виждаш себе си в това начинание?

Инфлуенсър си има точно определение според различни речници и държави, но аз приемам за инфлуенсър този, който е натрупал аудитория онлайн и може да ѝ влияе в дадена посока – било то начин на мислене, предприемане на действия, активиране на навици или друг тип влияние, което впоследствие бизнесите да използват и за своите продукти и услуги.

Аз стартирах като мама блогър и инфлуенсър, после започнах да изграждам общности от инфлуенсъри и брандове, сега съм нещо между блогър, инфлуенсър, лидер на мнение и създател на съдържание.

Защо е важно да разбираме основите на инфлуенсър маркетинга?

Важно е само за тези, които го ползват или биха искали да го прилагат за своя бизнес или дейност. За обикновения зрител дори и да не разбира в детайли, не е проблем, но все пак трябва да има доза критично мислене кое е платено съобщение, кое е лично мнение просто така споделено и кое е откровена лъжа, изказана за пари.

Ползите от инфлуенсър маркетинга се увеличават с всяка изминала година и всеки, който иска да е в час, особено с GEN Z, е хубаво да го прилага.

Radostna
Снимка: Radostna

Кой е любимият ти проект дотук?

Обичам си ги всичките – и тези, в които аз съм инфлуенсър, и тези , в които продавам инфлеунсъри на брандове. Може би от последните е кампанията за откриване на немски магазин TEDi в The Mall, а аз като инфлеунсър за Fibank 🙂 но като цяло си обичам всичките, защото винаги ме изненадват резултатите и каква добавена стойност се случва след всяка кампания.

А кой е този, който би нарекла най-успешен? Защо? Как измерваш успеха?

Най-успешните са тези, които оставят отпечатък в съзнанието на аудиториите години след провеждане на кампаниите. Три години след като работих за dermax, мои последователи все още ме питат и говорят за крема. Иначе успех за кампаниите, в които продавам инфлуенсъри на брандове, мерим с предварително уточнени метрики:

  • Reach
  • Impressions
  • Engagement
  • New followers
  • Трафик на сайта
  • Запитвания
  • Конверсии като регистрации например
  • Продажби и други

Успехът понякога е субективен, клиентите го усещат или не, но аз предпочитам да мерим и имаме цифри за доказателство на успеха.

Когато си мама на пълен работен ден, как успяваш да си и инфлуенсър едновременно – как и кога създаваш съдържание за собствените си платформи?

Децата са големи и са по цял ден на градина. Лятото сме два месеца нонстоп заедно. Време за съдържание има предостатъчно, но да публикувам става все по-трудно, предвид всички други мои активности през деня. Планирам съдържанието, снимки, публикации и се получава.

А ще ни издадеш ли какъв е за теб ключът към успешната кампания?

Няма тайни: добро планиране, отличен избор на инфлуенсъри спрямо техния начин на живот, аудиторията и визията им, които да съвпаднат с продукта/ услугата + отлично изпълнение, което вече си е чист къртовски труд да се организират снимки, публикации, да се одобрят и измерят резултати след това.

Radostna
Снимка: Radostna

Как ще въведеш децата си в дигиталния свят днес? На какво се научиха сами и какво искаш ти да им предадеш? Имат ли вече собствени идеи за създаване на съдържание?

Моите деца са родени с технологиите и вече активно ги ползват, постоянно участват в снимки и видеа, самите те искат да снимат вече. Единственото, което искам да ги науча, е че трябва да мислят, докато консумират съдържание. Нямам намерение да ги ограничавам, а само да ги насочвам защо едно видео е безмислено, глупаво или дори незаконно, а друго е чудесно. Боян прави хиляди гледания повече от мен, вече има видео с над 1 милион и 300 000 reach. Вълнуват се от влогове, гейминг и смешки.

Какво е бъдещето на общуването между брандовете и лицата, които застават до тях, и къде е мястото на медиите в тази комуникация? Какво предстои?

Аз съм вечният оптимист, така виждам и бъдещето. Медиите все повече ще заприличват на лични комуникатори, брандовете все повече ще търсят автентична и лична комуникация през инфлуенсъри, създатели на съдържание и дори такива, които просто харесват продуктите / услугите им. Ние винаги ще имаме нужда от интересни истории и ако брандовете съумеят да ги разкажат през хора в медиите, тогава ще виждаме чудесни резултати. Предстои да видим бум на нови начини за разказване на истории и технологии при реализирането на общуването между брандовете, инфлуенсърите и медиите, било то традиционни, дигитални или социални.

Не пропускайте да ни последвате във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *