ЗДРАВЕ

Дъвчене на карамфил – за какво помага?

Лекарите са категорични, че дъвченето на подправката карамфил носи множество ползи за здравето. В малки количества тя е почти безвкусна. Оказва се обаче, че ако дъвчете по 2-3 пъпки на ден, вие ще забележите някои страхотни ползи за своя организъм. Ето някои от тях.

Подобрено храносмилане

Доказано е, че маслото от карамфил стимулира производството на така важните храносмилателни ензими. Добър пример за това са индийските ресторанти. Ако сте ходили на такъв, вероятно знаете, че доста бързо ви се приисква да отидете до тоалетната. Голяма заслуга за това имат карамфилът и джинджифилът. Дъвченето на пъпките на карамфила ще ви помогне за по-добро храносмилане и по-малко подуване на корема.

Без сутрешно гадене

Ако сте от хората, които сутрин имат неприятно гадене, то за вас се препоръчва дъвченето на карамфил 10-15 минути дневно. Това ще ви помогне. Тук отново на помощ идват вече споменатите ензими. Добре се повлияват и нивата на кръвната захар. Ако ви очаква пътуване, по-добре си вземете от подправката.

По-добра работа на черния дроб

Добре знаем, че черният дроб е нашият основен филтър, който се бори с атакуващите ни свободни радикали. Маслото от карамфил може да подобри неговата работа, изчислили са експертите. Колкото по-добре се грижите за вашия черен дроб, толкова по-пълноценен живот ще имате.

По-здрави венци и по-свеж дъх

Известно е, че карамфилът разполага с антисептични свойства. Не е изненадващо, че неговото масло се използва и от стоматолозите, представлявайки съставка за временните пломби. В резултат на това, дъвченето на карамфил ще повлияе на здравето на венците ви и като цяло на вашата устна кухина.

Ще се чувствате по-бодри

Известо е, че карамфилът има свойството да ускорява метаболитните процеси в организма, следователно – активирайки ги по-силно дори от кафето. Важно е обаче да уточним, че е препоръчително да използвате подправката единствено тогава, когато имате нормално кръвно налягане.

Важно! Ако усетите симптоми на алергия, веднага спрете с дъвченето на карамфила, съветват лекарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *