Афти в устата? Използвайте домашни средства за бърз ефект

На всеки му се е случвало да получи афти, затова вероятно няма човек, който да не е наясно с болката, която причинява тази наглед малка раничка в устната кухина. Става дума за вирусна инфекция, която не е опасна, но всеки допир с мястото причинява ужасен дискомфорт, затова и храненето е особено затруднено. Обикновено афтите не преминават толкова бързо, колкото ни се иска, но съществуват някои естествени лечебни метода, с които може да облекчите дискомфорта, докато той премине – най-често това се случва в рамките от седмица до десетина дни.

Важно е също така да знаете, че афитите трябва да бъдат своевременно третирани, още при самата им повява, защото в противен случай рискувате инфекцията да се разпространи и те да се размножат. А колкото до ужасните симптоми, ето как можете да им противодействате в домашни условия.

Стипца

Става дума за добре познатият калиево-алуминиевият сулфат, във вид на прах, наричан още алуминиева стипца, който се продава във всяка аптека. След като го разтворите във вода, за да придобие вид на гъста паста, може да третирате афтите. Намазвате болното място и изчаквате 10-15 минути да подейства, а след това изплаквате добре устата с вода. Ако правите тази процедура няколко пъти дневно, през около 3-4 часа, успешно ще предотвратите разпространението на инфекцията и образуването на допълнителни афти.

Сода бикарбонат

Позната още като сода за хляб, тя се използва по същия начин, както и стипцата. Направете гъста паста и третирайте афтите, като оставите сместа да действа около 20 минути, а след това изплакнете с вода. Особено ефективно действа преди ядене, защото намалява болката от докосването на афтата по време на хранене.

Лук

Той се прилага във вид на изцеден сок, като се нанася върху засегнатия участък с тампонче. Лукът е известен със своите противовъзпалителни свойства и също ще помогне много за облекчаване на болката.

Босилек

Тази чудесна билка е страхотен начин да намалите болката от афтите. Можете да дъвчете листата й и ще получите много добър ефект.

Чай

Това е още един много лесен начин да се противодейства на афтите – чрез замразени чаени торбички, които съдържат танини, облекчаващи симптомите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *