РЕЦЕПТИ

Домашен хляб в хлебопекарна: изпитани рецепти

Мнозина си спомнят времето, когато се редяхме на опашка пред кварталната пекарна, а отвътре се носеше неустоимият аромат на прясно изпечен хляб. А онези, които не помнят, със сигурност са слушали разкази как с нетърпение грабвахме горещите хлебчета и мигновено хрупкавата им кора изчезваше.

В последните години заменихме аромата от миналото с изрядно нарязани филии, опаковани стриктно в целофан, спазващи всички законови разпоредби. Чувстваме се малко по-сигурни, че консумираме качествени хлебни изделия, но понякога просто ни се иска да сграбчим един топъл хляб и да се върнем назад във времето. Машина на времето все още не е измислена, но затова пък има хлебопекарни! С тях приготвянето на домашен хляб никога не е било по-лесно.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако обмисляте покупката на хлебопекарни, последвайте линка и разгледайте атрактивните предложения на верига магазини „Зора“.

Ето няколко добри причини защо да вкараме в употреба хлебопекарните си машини:

Не отнема време.

Днес хлебопекарните вършат всичко вместо нас. Ние подбираме правилните продукти и оставяме технологиите да се справят с останалата работа. Съвременните хлебопекарни разполагат с отложен старт, което гарантира, че всяка сутрин за закуска къщата ще ухае на прясно изпечени хлебчета.

Може да експериментирате!

Интернет пространството прелива от интересни интерпретации на тема домашен хляб. Може всеки ден да приготвяте различна рецепта, а с малко въображение – да създадете и свои.

Контролирате какво ядете.

Често се случва да се говори за консервантите и други вредни съставки, които подобряват вкуса и удължават трайността на продуктите. Хлебните изделия не правят изключение. С домашно приготвения хляб този проблем не съществува, или поне не е толкова голям, защото сами подбирате продуктите, с които да го замесите. Е, може би трайността му няма да бъде цяла седмица, но и кой би оставил такава вкусотия за дълго?

И не на последно място – в никой магазин вече няма да усетите този неповторим аромат на прясно изпечени хлебни изделия.

Дояде ли ви се вече домашно приготвен хляб? Ето нашите предложения за няколко лесни и бързи рецепти за приготвяне в хлебопекарна машина, с които да направите вечерята по-вкусна и ароматна.

Бял хляб. Необходими продукти за 900 грама:

Вода – 350 мл.

Олио – 2 с.л.

Сол – 1 ч.л.

Захар – 2 с.л.

Брашно – 3 ¾ чаши

Мая – 1 ½ ч.л.

Френски хляб. Необходими продукти за 900 грама:

Вода – 350 мл.

Олио – 2 с.л.

Сол – 2 ч.л.

Захар – 2 с.л.

Брашно – 3 ¾ чаши

Мая – 1 ч.л.

Сладък хляб. Необходими продукти за 900 грама:

Вода – 330 мл.

Олио – 3 с.л.

Сол – 1 ½ ч.л.

Захар – 4 с.л.

Сухо мляко – 2 с.л.

Брашно – 3 ½ чаши

Мая – 1 ½ ч.л.

Разбира се, ако искате да придадете още по-голяма автентичност на домашно приготвения хляб, винаги можете да го замесите ръчно! Тогава освен вкусно, преживяването ще бъде и безкрайно забавно.

По статията работи: Весела Георгиева

One thought on “Домашен хляб в хлебопекарна: изпитани рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *