СЕМЕЙСТВО

21 ноември – Ден на християнското семейство

Днес е празникът Въведение Богородично или Въвеждане на Пресвета Богородица в храма. А с решение на Светия Синод на Българската Православна църква от 1929 г. на тази дата в България се чества и Денят на християнското семейство и на християнската младеж.

Въведение Богородично започва да се празнува още в края на І век. Това е един от най-големите празници на православния и на католическия свят. Светото писание разказва, че на този ден Дева Мария влиза за първи път в храма. Нейните родители Йоаким и Анна са дали обет преди раждането й, че ще я посветят в служба на Бога. Едва тригодишна, те я водят пред вратите на Йерусалимския храм. Невръстната Мария смело изкачва петнадесетте стръмни стъпала пред входа му съвсем сама, което учудва всички. На най-горното стъпало я посреща първосвещеник Захария – бащата на Св. Йоан Кръстител. Родителите й я оставят под опеката на светия старец. Заради това е прието на този празник родителите и учителите да представят пред Бога децата, водейки ги на черква. Там се отслужва Света Литургия и се дава Свето причастие. Във всички храмове в страната се излага за поклонение иконата с изображението на тригодишната Света Богородица, изкачваща стъпалата на Йерусалимския храм.

Семейството винаги е било сред най-важните устои на вярата. Всяко дете приема религията на своите родители и от тях се учи на основните добродетели, които го изграждат като личност. Ценностите, възприети от семейната среда, бележат целия ни житейски път и са винаги живи в сърцата ни. Ето защо Православната църква проповядва, че е изключително важно в семействата ни да цари мир, любов и разбирателство, съпружеска вярност, взаимно уважение и отговорност за възпитанието на децата. Празникът акцентира върху неразривната връзка между родители и деца, подчертава духовните задължения на всеки родител, като едно от най-важните сред тях е посяването на вярата.

По традиция празникът се свързва с голяма благотворителност. Целта е всички, лишени от семейна подкрепа да са по-малко нещастни в самотата си, като се почувстват част от голямото семейство на Църквата. Дарения се правят в домовете за сираци и в старческите домове. Раздават се подаръци на инвалиди, на бездомни, на самотници.

А тези, които имат семейства, вечерта се събират на празнична трапеза, за да благодарят на Бога за това. Приготвят се постни ястия, разчупва се прясно омесена пита, вдига се наздравица с червено вино – символ на Христовата саможертва и на пълнокръвния живот. Масата не се раздига до сутринта, защото народното поверие гласи, че тази нощ Богородица влиза във всеки дом, кусва от гозбите и после дава своята благословия.

Денят на християнското семейство си е само наш, изконно български празник. Той ни призовава да сме по-сплотени, да обичаме близките си, да се грижим за децата си, да съхраняваме и опазваме вярата си, за да пребъдне българският дух!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ! 

Автор: Гана Василева 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *