СВОБОДНО ВРЕМЕ

Даниел Стийл – живот като в роман

Едва ли има днес четяща жена, която да не се е докосвала до творчеството на Даниел Стийл – най-популярната американска писателка на нашето време. Романите й са на екзистенциална тематика, преведени са на 28 езика. Тя е най-четената жива авторка – на четвърто място по продаваемост с над 800 милиона копия. И което е по-впечатляващо – тя е най-продуктивната сред съвременните творци. Пише по 3-4 книги всяка година, досега има издадени 56 романа. Впрочем сигурно това роди градската легенда, че всъщност госпожа Стийл не е една личност, а марка, под чието лого работи цял колектив автори. Разбира се, че тази мълва не е вярна, Даниел Стийл е реална личност, която твори всеки ред и всяка дума сама. Просто нейната дарба и трудолюбието й са пословични като количество и качество на краен резултат.

Даниел Стийл е родена в Ню Йорк през 1947 година. Баща й Джон Шулейн – Стийл е предприемач, а майка й Норма де Камара Стон – Рейс е дъщеря на португалски дипломат. Авторката има бурна съдба и преживява такива събития и повратности, достойни не за един, а поне за пет човешки живота.

Ранното й детство преминава във Франция. Родителите й се развеждат, когато тя е на 7 години. Майката остава да живее във Франция, а малката Даниел се връща с баща си в САЩ и на практика той сам я отглежда.

Средно образование завършва във Франция, през 1963 г. учи в школа по дизайн, а после е студентка в Ню Йоркския университет. Едва 18 годишна, тя се омъжва за банкера Клод Ерик Лазард. Учейки, тя работи в рекламна агенция, където клиентите й изпадат в такъв възторг от нейните текстове, че я съветват да започне да пише. Тя се вслушва в съветите им и още през студентските си години написва първия си роман. Ражда се нейната първа дъщеря. Бракът й издържа 9 години, след което тя се развежда, а по-късно се омъжва повторно за Дани Зугелдер. Но и тази брачна връзка бързо се разпада. Третият й съпруг е Уйлям Тот – бивш наркоман. От него е синът й Николас. Тя скоро се развежда отново, като получава детето. Тъжният житейски опит, който събира от любовта си с наркозависим, ражда романа „Спомен”, в който героинята изживява хиляди кошмари и страдания, борейки се да спаси своя мъж наркоман…

Даниел Стийл

За четвърти път романистката се омъжва през 1981 г. за писателя Джон Трейна. Той осиновява нейния син Николас и му дава фамилията си, а тя от своя страна осиновява двете му деца от неговия първи брак. Двамата имат 5 природени деца – Саманта, Виктория, Ванеса, Макс и Зара. Госпожа Стийл винаги дава всичко от себе си, за да бъде перфектната майка. За нея най-важното нещо на света е майчинството. Този мотив е водещият и в нейните творби. Докато децата са малки, тя спи едва по 3 – 4 часа на денонощие, защото денем се грижи за тях, а нощем, когато те спят, тя пише.

През 1993 г. над главата й надвисва нова неприятност. Съди съпруга си Джон Трейна, тъй като той в своя книга издава тайната по осиновяването на нейния син Ник. Децата на писателката дотогава не знаят, че брат им Николас е осиновен. След шумно съдебно дело тя отново е разведена, за да напише книгата „Зла умисъл”, в която се разказва как една жена разрушава брака си, защото таблоидите разпространяват дълбоко пазени тайни от нейното минало.

Даниел Стийл

Синът на писателката Николас, който става обект на грозния скандал, се превръща в наркоман, отключва биполярно афективно разстройство и се самоубива в разцвета на младостта си през 1997 година. Въпреки всички усилия, които полага, Даниел Стийл не успява да го спаси. Така тя е застигната от най-голямото нещастие за една майка – да погребе собственото си дете. В памет на Ник тя пише книгата „Неговата ярка светлина”, а също основава фондация на негово име, която помага на хора с психични проблеми.

Въпреки голямата житейска драма, писателката намира сили в себе си да се изправи и продължи напред. Омъжва се за пети път. Новият й съпруг е финансистът Том Перкинс. С него се задържа по-малко от две години. На тази краткотрайна връзка е посветен романът „Клон и аз”. От 1999 г. до днес романистката не е сключвала нов брак. Сега тя живее в Сан Франциско и макар че вече е на 71 години, продължава неуморно да пише. Не се отказва и от честите пътувания до своята любима Франция.

Даниел Стийл

Всичките й книги са бестселъри, всичките са хубави и се четат на един дъх. Но най-хубави сред хубавите са романите й „Зоя”, „Белезите на времето”, „Светлините на Юга”, „Сестри”, „Ударите на сърцето”, „Нежност”, „Втори шанс”, „Съдбовен калейдоскоп”, „Идеален живот”, „Радост и болка” и още… и още…

Даниел Стийл ще остане в световната класика и винаги ще бъде любимка за милиони читатели по света. Но това, което постоянно ще изненадва и ще шокира, е как в един човешки живот се побират толкова превратности, толкова майчинство и едновременно с това – толкова написани стойностни книги. Нейният талант, нейният кураж и безкомпромисното й трудолюбие са за пример на всеки, изпаднал в беда, в безизходица или отчаяние. Животът на тази велика жена казва и показва на всички съвременнички, че след въпреки ударите на съдбата може и трябва да се продължава напред и нагоре… и то с вдигната глава, и да се пие с пълни шепи от пълнокръвието на живота!

Автор: Гана Василева

One thought on “Даниел Стийл – живот като в роман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *