СВОБОДНО ВРЕМЕ

Челядинка – гъбата, носеща ни прекрасен вкус

Челядинка е една от най-разпространените ядливи гъби у нас, които наброяват над 200 вида. Наричат я още джуджулка, кокошинка и др. и е изключително ценена заради прекрасния си вкус. Може да се открие в тревата по пасища, поляни и ниви от май до октомври. Според опитните гъбари тя се разпознава лесно и расте на големи групи, т.нар. „самодивски кръгове”, на едни и същи места.

Как изглежда челядинката?

Шапчицата на младата челядинка прилича на звънче, а когато е по-узряла, придобива форма на широка дъга  с плоска гърбица по средата.

Малките гъбки челядинки са с диаметър 2-6 см. Имат подвит ръб на шапчицата в началото, а след това той се извива дори нагоре.

Челядинката има гладка и гола кожица, която се набръчква при изсъхване. В началото цветът на челядинката има охрено-кафяв цвят, който по-късно става охрен. Все пак цветът зависи от влажността и при по-сухо време е по-блед, а при влага – потъмнява.

Месото на челядинката е бяло или бледожълто, тънко и жилаво, с приятен вкус и лек мирис на бадеми.

Пънчето на челядинката е цилиндрично и кухо. При по-старите екземпляри не става за консумация, защото е жилаво.

Има ли отровни двойници челядинката?

Малко са ядливите гъби, които нямат отровни двойници. Челядинката има два отровни двойника. Докато нейната шапчица е с изпъкнало връхче, шапчиците на отровните й двойници са вдлъбнати навътре.

Друга разлика се открива при пластинките. На двата отровни двойника те са сраснали със стъблото и се спускат по него, докато на ядливата челядинка не са свързани със стъблото.

Коварното на отровните двойници е, че вкусът им много наподобява ядливата гъба. Опасните гъби обаче съдържат фалотоксини и аматоксини, разрушаващи черния дроб. Освен това първите по-сериозни сигнали за натравяне не идват веднага, а след 8 часа или дори повече. Късната проява на симптомите много често е фатална.

Най-добре е да не проявяваме самоинициатива при брането на каквито и да било гъби, колкото и безопасни да ни изглеждат, особено ако сме начинаещи гъбари.

Как да консумираме челядинките?

Вкусните челядинки са много популярни и можем да ги намерим както по пазарите, така и в магазините. Когато ги избираме, трябва да имат добър външен вид и хубав аромат.

След закупуваме е добре да ги сготвим по-бързо, защото не са трайни, но могат да се съхранят за няколко дни и в хладилника.

Известно е, че гъбите са тежка храна, но челядинките правят изключение. Най-добрият вариант е да си направим една лесна супа. Към челядинките можем да прибавим картофи и масло, а за подправки да използваме лук, черен пипер, сол и девесил. По желание можем да сложим фиде и да застроим супата.

Гъбите челядинки са вкусни задушени и запържени с масло, на салата с левурда и чесън, на каша, с ориз и домати и др.

Освен да готвим пресни челядинки, можем да ги консервираме или изсушим.

Макар че в миналото западноевропейците са наричали гъбите пренебрежително „месото на бедните”, днес заради вкусовите и здравословните си качества много ядливи гъби, вкл. и челядинките, се култивират в големи ферми и имат все повече почитатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *