ДОМАКИНСТВО

Борба с вредители – видове и същност

Борба с вредители се наричат всички дейности свързани със специализирано професионално отстраняване и в повечето случаи унищожаване на различни видове битови, складови и полски вредители.

Има няколко основни разновидности и специфики при самите видове на услугите свързани с борбата с вредители, като най-срещаните измежду тях са: дезинфекция, дезакаризация, дезинсекция и дератизация. В края на статията ще поясним малко повече за всяка една от тези услуги.

От какво зависи качеството при услугите за борба с вредители? 

Качествената борба с вредители се извършва само от лицензирани фирми каквато е и Бран Инсект. Това се дължи на факта, че фирмите за контрол на вредителите задължително трябва да са преминали регистрация в Министерство на здравеопазването, освен това персоналът извършващ услугите по унищожаване на вредители е необходимо да е преминал специализиран курс в РЗИ, а самото юридическо лице е необходимо да има назначен на трудов договор ДДД ръководител, който да контролира допълнително вътре във фирмата как се прилагат практиките за борба с вредители. Цялата тази съвкупност от контролиращи органи и сертификати гарантира за по-голяма прецизност при изпълнение на поставените задачи и възникналите проблеми при ДДД мероприятията.

Не на последно място за качествата услуга срещу насекоми, гризачи, птици или влечуги оказва и опитността на фирмата и в частност на нейните специалисти на терен. Ето защо при всеки вид вредител трябва да се прилага индивидуален подход и най-подходящия препарат в необходимата концентрация, на необходимите места и в точното време. Комбинацията от всички тези фактори води до професионализъм и желания ефект, а пропуска на дори един от елементите може да доведе до усложняване и задълбочаване на проблема, затова се доверявайте само на доказани фирми за борба с вредители с дългогодишен опит и преминал обучение в РЗИ персонал.

А какво включва дезинсекцията, дезинфекцията, дезакаризацията и дератизацията?

Дезинсекцията включва всички мероприятия по премахването и по-точно по убиването на нежеланите насекоми, като: хлебарки, дървеници, бълхи, сколопендри, мухи, кърлежи и др.

Дезинфекцията се прилага при невидимите за човешкото око вредители – патогенните микроорганизми, като вируси и паразити.

Дезакаризацията е третирането срещу акари и най-вече срещу пасищни кърлежи, но и срещу иксодови кърлежи, а също така срещу всички други видове акари в дома и полето.

Дератизацията включва всички действия от поставянето на отрови срещу плъхове и мишки до улавянето им в капани или прогонването им с устройства. Към дератизацията спадат и всички услуги срещу гризачи, като например съселите. Препаратите с които се извършва тази дейност се наричат професионално – родентициди или разговорно отрови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *