ЗДРАВЕ

Биофийдбек – научи мозъка си да те слуша

Често чуваме, че мозъкът е онзи вътрешен компютър, който ни контролира. А всяко човешко същество има вроденото желание да държи нещата под контрол и да управлява тялото си, чувствата си, живота си и по възможност света. Днес ще ви разкажем за един метод, който ще ни научи точно на това – как ние да държим ситуацията под контрол и да управляваме мозъка си, а не той да управлява нас.

Има различни видове биофийдбек. Той се използва от медицината до дигиталния маркетинг. Подходящ е както за превенция, така и за допълнителна терапия при много заболявания.

Днес ще се спрем на ЕЕГ Биофийдбек. Това е метод, при който върху главата на пациента се поставят електроди. Тези електроди са свързани с компютър, който показва на биофийдбек терапевта какво се случва с мозъка на човека. Благодарение на електроенцефалограмата, той получава информация във вид на диаграми за мозъчната активност на изследвания – дали произвежданите от мозъка честоти на  вълни са в норма и има ли някакви аномалии в мозъчната дейност.

Пациентът от своя страна също получава обратна връзка за работата на мозъка си, но под формата на компютърна игра. Неговата задача е да управлява играта с помощта само и единствено на мозъка. Няма мишка и клавиатура. Единствено мисли и емоции. Когато успокоите дишането и ума си, намирате се в състояние „тук и сега“, тогава ще можете да контролирате играта. С времето ще се научите вие да контролирате мозъка си, а не той вас. Ще станете по-спокойни и уравновесени и трудно ще позволявате на ситуацията да ви изкара извън нерви.

Биофийдбек е неинвазивен метод, подходящ за деца и възрастни. Той се използва при безпокойство, паник атаки, главоболие, високо  кръвно, аутизъм, хронични заболявания, хиперактивност, затруднения с ученето, депресия, хронични проблеми, мозъчни травми, проблеми със съня и други.

Биофийдбек е интересен метод, който се използва в ученето на чужди езици. Отделно той подобрява концентрацията, помага в справянето със стреса, води до по-добри резултати при активни спортисти и улеснява комуникацията при по стеснителните хора.

Автор: Елизабет Цветкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *