ЗДРАВЕ

Ползи за здравето от билката черен кохош

Чували ли сте за черен кохош? Едно лековито растение с красиви бели цветове, което вирее в широколистните гори на Северна Америка (САЩ и Канада). Познато е и с наименованията клопогон и цимифуга. Корените му се използват за приготвянето на тинктура, чай и хранителни добавки, много търсени на европейските пазари. Тези продукти се предлагат и у нас.

Ето какво трябва да знаете, за да се възползвате от лечебните свойства на черния кохош:

● Билката помага по време на менопаузата

Черният кохош успешно намалява неприятните симптоми на менопаузата – горещи вълни, промени в настроението, нощни изпотявания, главоболие, нервност, депресия. Тези неразположения на жените са тежки и мъчителни. Благодарение на своята естрогенна активност билката ги преборва, като спомага за по-безболезненото протичане и на периода, свързан с климактериума.

● Дава значително облекчение при болезнена менструация

Жените, имащи болезнена менструация и страдащи от предменструален синдром (ПМС), чувстват голямо подобрение при приема на черен кохош. Растението е естествен аналгетик, затова премахва болките.

Още индианците навремето са познавали целебната му сила и с него лекували „женските” болести.

● Действа противовъзпалително

Това си свойство черният кохош дължи на салициловата киселина, която съдържа. Действа противовъзпалително на целия организъм и възпрепятства развитието на инфекции. Така прогонва болките от артрит, от възпалено гърло и др.

Също в голяма степен намалява риска от образуването на съсиреци в кръвта.

● Подпомага работата на храносмилателната система

Билковият екстракт допринася за правилното храносмилане. Оказва положителен ефект при усвояването на хранителните вещества, както и за изхвърлянето на отпадъчните продукти.

Запек, спазми, подуване и тежест в корема, газове, гадене – черният кохош успешно се справя с тези неразположения.

● Подобрява съня

Вечер, преди лягане, чаша чай от черен кохош действа отпускащо и разтоварващо. Спокойно може да замести приспивателното хапче. Прогонва безсънието, нощните пробуждания, кошмарите и разпокъсания сън.

Но не трябва да се комбинира със сънотворни, успокоителни или пък с алкохол! Съставките на черния кохош наистина са силни, затова съществува опасност от натравяне.

● Лекува депресивни състояния

Растението съдържа като активни съставки серотониноподобни съединения, затова действа успокояващо и ни кара да се чувстваме по-щастливи. То е истински природен антидепресант и е цяр за неврози, натрапливи мисли, панически атаки, тревожност, депресия и други психични разстройства.

Също успешно свежда до минимум симптомите на мигрена и главоболие.

Лечебната сила на черния кохош е безспорна. Но е много важно да се разбере, че високите му дози са опасни! Те водят до забавяне на сърдечния ритъм, главоболие и замаяност, рязко смъкват кръвното налягане и могат да предизвикат състояния, несъвместими с живота!

В никакъв случай не бива да приемате черен кохош, ако имате проблеми с кръвното налягане, страдате от чернодробно заболяване, от рак на гърдата, ако сте бременна или кърмите!

Не е желателно да използвате билката, при условие че вземате медикаменти, независимо какви са те.

Черен кохош не се пие повече от 6 месеца, тъй като редовният му прием в дългосрочен план е с вредни последици за организма.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *