ЗДРАВЕ

Д-р Ангел Кунчев: Коронавирус може да изчезне за 2 седмици

Държавният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев е на мнение, че опасността от коронавирус може да изчезне за едва 14 дни. Той обаче уточни, че това е възможно единствено при положение, че всички спазват наложената карантина и си стоят у дома.

Д-р Кунчев бе гост в предаването „Карай направо“ в ефира на Нова телевизия. Пред Диана Найденова той сподели, че въпреки недоволството на някои хора, мерките у нас дори не са чак толкова крути. Както е известно, някои от българите смятат, че извънредното положение в момента не е наложително, въпреки увещанията на правителството и кризисния щаб.

„Ако погледнем към другите страни, мерките у нас далеч не са най-крутите. Има още неща, които могат да се затегнат. Все пак се надявам, че това няма да се наложи“, заяви Държавният здравен инспектор.

Той добави: „С тези мерки нямаме намерението да спираме живота или бизнеса. Но хората трябва да осъзнаят, че всички експерти го повтарят – единственият шанс да се справим е посредством социално дистанциране“.

Д-р Ангел Кунчев каза също: „Най-добрите в областта препоръчват именно това – да се дистанцираме един от друг. Ако сто процента от хората си останат вкъщи, вирусът ще бъде победен за две седмици. Просто няма да го има. Но това е невъзможно, разбира се“.

Здравният инспектор смята, че в света няма нито една държава, която е била напълно готова за това, което ни сполетя. „Надали някой очакваше, че ски курортите ще се превърнат в такова огнище. В момента изграждаме полевата болница, защото трябва да бъдем готови за всичко. Трябва да можем да помогнем на всички, ако има голяма вълна на заразени“.

С днешна дата болните от COVID-19 у нас наброяват 190, докато починалите от коронавирус са трима. Кризисният щаб напомня, че най-уязвими спрямо вируса са възрастните хора и хората с белодробни проблеми. За тях е особено важно да си останат у дома и да се ограничат от всякакви социални контакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *