Анасон – билка и подправка с много ползи за здравето
Анасон е силна подправка и билка, известна от дълбока древност. Бил е познат на египтяните още в 1500 г. пр. Хр.
Римляните го използвали за медицински цели, а също приготвяли с него чудодейна алкохолна напитка. Римските легиони го разнесли из цяла Европа.
Сред дивата природа на огромни площи днес анасон расте в Индия, Чили, Япония и почти навсякъде на нашия континент.
Култивиран, той се отглежда и у нас. В българската народна медицина му казват също „резиян”.
Спада към едногодишните тревисти растения от семейството на кимиона и копъра. Изобилства от етерични масла, полизахариди, протеини, белтъчини, захари, слузни вещества, витамини С и Р, минерални соли и др.
Ето за какво се използва анасонът:
За дихателната система
Анасоновата отвара помага много при бронхит и бронхиална астма. Улеснява отделянето на храчки, с което прочиства дихателните пътища и облекчава работата на белите дробове. Предотвратява задух при остри и хронични белодробни възпаления.
С наситената си миризма отпушва носа, пресича хремата, омекотява кашлицата.
Притежава способността да възстановява пресипнал и заглъхващ глас.
Анасонът е отлично помощно средство при ангина, ларингит, фарингит и др.
За бъбреците и пикочните пътища
Доказано е очистителното и пикочогонното действие на тази билка.
Тя съдейства за лесно и безболезнено изхвърляне на песъчинките заедно с урината. Разрушава камъни в бъбреците и в пикочния мехур по естествен път.
Лекува възпалението на пикочните пътища и бъбреците.
За стомашно-чревния тракт
Анасонът влияе положително на цялата храносмилателна система.
Заради болкоуспокояващото му действие е ефективен при болки в стомаха и червата. Успокоява коремните спазми. Целебен е при хроничен гастрит.
Има изразено газогонно действие – значително намалява газовете в червата.
Предотвратява възпаления в стомашно-чревния тракт.
Чаят с анасонови семена успешно облекчава бебешките колики.
За подпомагане на лаксацията
Счита се, че приемът на анасон увеличава количеството на майчината кърма. Затова билкарите го препоръчват за кърмещите майки.
Ефикасен е приемът на анасон и при жени, страдащи от нередовна менструация.
За ястия и сладкиши
Употребяват анасоновите листа като подправка за салати и печено месо, а семената му – за овкусяване и поръсване на сладки питки, кексове и други сладкиши.
В различни гозби анасонът приятно се съчетава с джинджифил, карамфил и индийско орехче.
Някои го използват и при приготвянето стерилизирани краставички.
За напитки
Съвсем малко анасон може да се добавя към различни билкови чайове за подсилване на аромата.
От етеричното масло на анасона италианците правят своя прочут ликьор „Самбука”, чиято рецепта обаче производителите пазят в тайна.
Смята се, че французойка е патентовала и произвела първата анасонова ракия. Нейната технология е доста популярна в България. Ние си я наричаме „ракийка анасонлийка”, мъжете я варят за битово потребление и в много български домове тя е на особена почит.
Семената на анасона се съхраняват в здраво затворен съд – на тъмно, сухо и хладно място. Така няма да загубят своите ценни качества и сладникавия си аромат.
Независимо дали се ползва за цяр, или просто като подправка, анасонът трябва да се слага страшно пестеливо – измерва се в милиграми, понеже силната му миризма го прави невъзможен за консумация в по-големи количества.
По статията работи: Гана Василева