Стара българска рецепта за крехко агнешко
Агнешкото е класика в нашата национална кухня. Многообразни са рецептите от различните краища на България за неговото приготвяне.
От книгата „Ястия с агнешко” подбрахме най-важните съвети, както и интересни предложения, които ще ви помогнат в кухнята за предстоящите пролетни празници.
Ястия с агнешко
Има много ястия с агнешко. Всичките са страшно вкусни, а също и здравословни, понеже месото не е мазно. Но всяка гозба крие свои тайни и изисква майсторлък.
Разбира се, можете да опечете цяло агне, но когато готвите за малко хора, това не е удачно. Тогава е по-добре да изпечете на фурна бут, джолани или плешка.
Ако искате да направите шишчета, използвайте месо от врата, понеже е по-мазно, а също и от плешката.
За скара са подходящи филето и ребрата.
От обезкостеното месо се готвят различни супи. Нужно е да го нарежете на дребно или да го смелите на кайма. За нея се обира бутът и плешката.
Ако решите да сготвите яхния, направете я с лапад, спанак или киселец и с много пресен лук.
Марината за агнешко месо
Месото става по-сочно, ако предварително е престояло в марината. Най-лесно е да направите марината от саламура – 1 с. л. сол на 1 литър вода. Друг начин е да го накиснете в олио, сол, чесън и подправки, да го оставите така за една нощ.
Още по-добри са киселите маринати – с оцет, лимонов сок, кисело мляко. В тях е достатъчно агнешкото да постои само 2 – 3 часа.
Когато подредите парчетата месо в тавата за печене, налейте в нея малко вода, бира, вино или маринатата, в която е киснало месото.
Интересни техники за печене на агнешко
Агнешко в тиква
Изрежете капак в голяма тиква. Издълбайте я, за да почистите семките и конците. Напълнете тиквата с агнешко месо, нарязано на парчета, посолено и подправено на вкус. Пуснете вътре парченца краве масло и налейте малко бяло вино.
Захлупете пълната тиква с изрязания капак. Печете на средна фурна.
Месото ще се задуши, а тиквата ще му придаде от своя аромат. Вкусът е божествен!
Агнешко в тесто
Опечено в тесто, агнешкото става фантастично, тъй като соковете му не изтичат, а се запечатват в него.
За целта направете гъста каша от брашно, вода и червен пипер. Намажете месото с масло, посолете го и му сложете подправки по ваш избор. Поставете го в намазнена тава и го намажете от всички страни с дебел слой от брашнената каша. Така агнешкото ще стане като запечатано. Печете на средна фурна.
Вместо каша може да използвате бутер тесто. С него ще постигнете същия ефект.
Агнешко в сено
Ако намерите био сено, можете да опечете агнешкото в него.
Сеното се накисва във вода за 1 час. После се изцежда от водата и половината от него се разстила в по-дълбока тава, предварително намазнена.
Парчетата месо се намазват с масло, осоляват се и се натриват с подправките. После се подреждат върху сеното в тавата.
Отгоре месото се покрива с останалата част от сеното. Налива се малко вода.
Пече се на тих огън около 4 часа.
Тревите и билките придават на агнешкото неповторим вкус и аромат.
Подготви: Гана Василева
Pingback: Експерт: над 99% българско агнешко по магазините и на прилична цена - fermerite.com