Стара българска рецепта за крехко агнешко

Агнешкото е класика в нашата национална кухня. Многообразни са рецептите от различните краища на България за неговото приготвяне.

От книгата „Ястия с агнешко” подбрахме най-важните съвети, както и интересни предложения, които ще ви помогнат в кухнята за предстоящите пролетни празници.

Ястия с агнешко

Има много ястия с агнешко. Всичките са страшно вкусни, а също и здравословни, понеже месото не е мазно. Но всяка гозба крие свои тайни и изисква майсторлък.

Разбира се, можете да опечете цяло агне, но когато готвите за малко хора, това не е удачно. Тогава е по-добре да изпечете на фурна бут, джолани или плешка.

Ако искате да направите шишчета, използвайте месо от врата, понеже е по-мазно, а също и от плешката.

За скара са подходящи филето и ребрата.

От обезкостеното месо се готвят различни супи. Нужно е да го нарежете на дребно или да го смелите на кайма. За нея се обира бутът и плешката.

Ако решите да сготвите яхния, направете я с лапад, спанак или киселец и с много пресен лук.

Марината за агнешко месо

Месото става по-сочно, ако предварително е престояло в марината. Най-лесно е да направите марината от саламура – 1 с. л. сол на 1 литър вода. Друг начин е да го накиснете в олио, сол, чесън и подправки, да го оставите така за една нощ.

Още по-добри са киселите маринати – с оцет, лимонов сок, кисело мляко. В тях е достатъчно агнешкото да постои само 2 – 3 часа.

Когато подредите парчетата месо в тавата за печене, налейте в нея малко вода, бира, вино или маринатата, в която е киснало месото.

Интересни техники за печене на агнешко

Агнешко в тиква

Изрежете капак в голяма тиква. Издълбайте я, за да почистите семките и конците. Напълнете тиквата с агнешко месо, нарязано на парчета, посолено и подправено на вкус. Пуснете вътре парченца краве масло и налейте малко бяло вино.

Захлупете пълната тиква с изрязания капак. Печете на средна фурна.

Месото ще се задуши, а тиквата ще му придаде от своя аромат. Вкусът е божествен!

Агнешко в тесто

Опечено в тесто, агнешкото става фантастично, тъй като соковете му не изтичат, а се запечатват в него.

За целта направете гъста каша от брашно, вода и червен пипер. Намажете месото с масло, посолете го и му сложете подправки по ваш избор. Поставете го в намазнена тава и го намажете от всички страни с дебел слой от брашнената каша. Така агнешкото ще стане като запечатано. Печете на средна фурна.

Вместо каша може да използвате бутер тесто. С него ще постигнете същия ефект.

Агнешко в сено

Ако намерите био сено, можете да опечете агнешкото в него.

Сеното се накисва във вода за 1 час. После се изцежда от водата и половината от него се разстила в по-дълбока тава, предварително намазнена.

Парчетата месо се намазват с масло, осоляват се и се натриват с подправките. После се подреждат върху сеното в тавата.

Отгоре месото се покрива с останалата част от сеното. Налива се малко вода.

Пече се на тих огън около 4 часа.

Тревите и билките придават на агнешкото неповторим вкус и аромат.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *