3 рецепти за вкусна българска туршия
С настъпването на есента идва и времето да си приготвим традиционното българско ястие – туршия. Много спорове са се водили дали тя е вредна храна заради високото си съдържание на сол и голяма киселинност. Последните проучвания показват, че напротив, образуването на млечна киселина има положителен ефект върху човешкия организъм, както и всички ензими, отделящи се по време на ферментацията на зеленчуците.
Какви са ползите от туршията?
– млечната киселина засища и намалява апетита, от което биха се възползвали хората, спазващи диети или определен хранителен режим;
– високата киселинност засилва метаболизма;
– съдържа малко калории;
– предпазва от рак благодарение на млечно-киселите бактерии;
– съдържа много витамини;
– бори успешно зимния грип, комбинирана с чесън.