Кресон – растението, което укрепва здравето

Кресон, воден крес, поточарка или мокреш – всичките тези имена се отнасят за едно водолюбиво растение, което вирее край реки, ручеи и планински потоци. То се използва за храна, а също като подправка и билка. Притежава силни лечебни свойства и служи за цяр на много болести.

Стъблото му достига до 60 см височина, а плодът представлява шушулка с дребни яйцевидни семена. Най-ценни са листата му – те са богат източник на полезни вещества.

За негова родина се счита Персия. По-късно ареалът му на разпространение обхваща цяла Европа. Край водни източници кресон може да бъде намерен навсякъде и в България.

Ботаниците го определят едновременно като билка и като листен зеленчук. В кулинарията е продукт за салати и супи, също отлична подправка за печеното месо и риба. Става чудесна гарнитура за ястия с яйца и извара, използва се при приготвянето на сандвичи. Има приятен свеж вкус, който леко се доближава до този на хряна.

Многобройни са целебните му свойства. Съдържа богата палитра от витамини – А, В1, В2, С, Е, К, РР. Включва минералите сяра, хром, калий, калций, магнезий, желязо, изобилие от манган. Има високи количества на йод, лесноусвоим за организма. 

Вярно е, че в съвременната българска кухня кресонът е малко позабравен. Ето защо ви посочваме най-големите ползи от неговата консумация:

■ Дезинфектира организма

Кресонът е истинска дезинфекция за устната кухина и за целия хранителен тракт. Той е силен диуретик – ускорява отделянето на урина и по този начин пречиства тялото от натрупаните токсини.

■ Укрепва функционирането на бъбреците и жлъчката

Още в миналото кресонът се е използвал при песъчинки и камъни в бъбреците и жлъчката. Той по естествен път разбива камъните в бъбреците и жлъчката и съдейства за тяхното изхвърляне от организма.

Заради диуретичните си свойства тази билка облекчава уринирането и предотвратява проблемите в пикочния мехур. Прочиства пикочните пътища. Подпомага работата на бъбреците и ги предпазва.

■ Стимулира дейността на щитовидната жлеза

Поради високото съдържание на йод кресонът е натурален лек за щитовидната жлеза. Редовната му консумация е превантивна мярка срещу ендокринни заболявания.

■ Преборва раковите клетки

Този природен дар включва в състава си специфичното синапено масло фенилетил изотиоцианат, благодарение на което въздейства върху раковите клетки, прекъсвайки тяхното развитие. Намалява риска от образуването им. Народните лечители го препоръчват като превенция срещу рак на гърдата и рак на простатата.

■ Улеснява отслабването

Прекрасен антиоксидант, кресонът драстично повишава метаболизма. Помага за изхвърлянето на излишните течности от организма, за отстраняването на токсините и мазнините.

От векове се знае, че повишава физическата издръжливост и жизнената енергия. Тези му качества го правят подходяща храна по време на диета.

■ Лекува анемия

Билката е пълна с желязо. Ето защо тя помага много при анемия. Чай от кресон се препоръчва за хора с такива оплаквания. Той подобрява цялостно жизнения тонус.

Кресонът е изключително полезен за бременните жени заради наличието на желязо и фолиева киселина в него.

■ Прогонва безсънието и стреса

При психическо пренатоварване и безсъние чаят от кресон успокоява и помага за възвръщане на добрия сън. Действа благотворно на нервната система, прогонва далеч тревожността и безпокойството.

Ако страдате от инсомния, опитайте да се избавите от нея с помощта на кресон. За разлика от приспивателните таблетки той няма никакви странични ефекти!

■ Избелва пигментните петна по кожата

Освен че ни прави по-здрави, кресонът ни разхубавява. Доказано е неговото чудотворно въздействие върху кожата, затова отдавна се използва в козметичната промишленост.

Сокът от кресон има силно избелващо действие – лесно отстранява пигментни петна, лунички, белези от акне.

Когато си наберете или купите кресон, имайте предвид, че не е много траен, дори и съхраняван в хладилник. Трябва да го използвате още същия ден. Най-добре е да си го отглеждате в саксия, за да го имате винаги пресен на разположение. Сее се през пролетта и изобщо не е капризен. Единствената му претенция е да бъде редовно поливан. Впрочем това не е лоша идея – кресонът е природна суперхрана, която ще разнообрази менюто ви със своя пикантен вкус и ще ви дари със здраве.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *