Методът 5-4-3-2-1 за справяне с тревожността

Днес, когато ежедневието ни може да бъде квалифицирано по всякакъв друг начин, но не и като спокойно, все повече имаме нужда от бързи и ефективни методи, които да ни помогнат да се справим със стреса и да възстановим душевния си баланс. В противен случаи рискуваме негативните мисли да вземат превес, а всяка банална несполука да ни хвърля дълбоко в бездната на депресията.

Съществува обаче един страхотен психологически метод за преодоляване на отрицателните емоции и тревожността и той се нарича 5-4-3-2-1. Изключително прост и невероятно ефективен.

Счита се, че най-голямата пречка в преодоляване на негативните емоции е невъзможността ни да се концентрираме върху настоящето, за да осъзнаем и противодействаме на негативните мисли, които са главните виновници за влошеното ни емоционално състояние.

С този метод обаче нещата стават много по-лесни, защото веднага ще си възвърнете контрола над ума и ще го насочите в правилния „коловоз“.

тревожност
Има начини, с които можете да си помогнете при силно чувство на тревожност

Каква е същността на този метод и как действа той?

Същността се състои в това, да потърсите около себе си 5 неща, които са видими в момента и които да идентифицирате.  Това могат да бъдат най-различни предмети, в зависимост от обстановката, която ви заобикаля. Следващият етап е да направите същото, но вече с 4 обекта и то такива, които изискват да използвате слуховите си възприятия. Опитайте да чуете и да идентифицирате четири звука от околната среда. Преминаваме към 3-та стъпка, свързана с възприемането и осъзнаването на 3 неща, които можете да усетите чрез допир. Например някакъв вид текстура или различен материал – мрамор, желязо, пластмаса. Следва да се фокусираме върху 2 ухания, отново от обстановката, която ни заобикаля в момента – мирис на море, мирис на трева, мирис на цветя, топъл хляб, миризмата на гостилница и така нататък. И накрая, завършваме терапията с вкусово възприятие – нещо, което можете да вкусите на момента – ароматно кафе, топло мляко, чай или друго.

Методът действа безотказно, но трябва да действате много бързо. Иначе е в състояние моментално да ви върне в настоящето, ако сте „изтървали юздите“ на лошите мисли и те витаят в тъмните облаци. Този метод на момента ви връща в настоящето, върху което единствено си струва да се фокусирате. Изпробвайте го и няма да съжалявате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *