ДОМАКИНСТВО

Цветя, подходящи за банята

Цветята винаги са добра идея за освежаване на интериора на едно пространство. Защо не и на банята? Ще се учудите колко много различни видове могат да виреят в условията на една баня, с висока влажност на въздуха и с малко естествена светлина. Най-подходящи за отглеждане в такива помещения са тропическите растения. Едни от най-издръжливите са:

Алое вера: Има нужда да е на топло. Пуска големи корени, така че ще ви е нужна по-дълбока саксия. Поливайте с малко вода – веднъж на две седмици е напълно достатъчно. Обича да е на светло. Ако нямате прозорец в банята, можете да си купите специално осветление за растения. Расте бързо. Можете да отрежете някои от по-големите му листа и да ги използвате за направата на домашна козметика.

Бамбук: Много е лесен за отглеждане. Предпочита влажните места и не обича пряката слънчева светлина. Може да го поставите в саксия или в съд с вода (в съда може да поставите различни камъчета и така да направите банята си още по-уникална). Ако отглеждате бамбука си във вода, не забравяйте да я сменяте веднъж седмично. Расте бързо, но не се притеснявайте да го подрязвате. Листата на бамбука са леко токсични – ако имате домашни любимци, го дръжте на високо.

Дифенбахия: Това е растение с прекрасни листа. Не понася сухия въздух, което го прави перфектно за отглеждане в банята. Дръжте го на топло в широка саксия. Не обича пряка слънчева светлина.

Аспидистра: Издържа на всякакви условия и е изключително трудна за убиване. Дори да я преполеете, да я изсушите или  я подложите на различни климатични аномалии, това не се отразява на външния й вид. Апидистрата расте бавно, но живее дълго.

Ако не можете да осигурите никаква светлина в банята, перфектното решение за вас е адиантум (венерини коси). Тази нежна папрат може да издържи и без прозорец. Поливайте я често с престояла вода.

Ако все пак имате прозорец, добри идеи за аранжиране на банята са орхидеите и азалиите. Можете да съчетаете растения с различни цветове за още по-интересен ефект.

Лилиите спатифилум и хлорофитум пък са най-добрите пречистватели на въздуха. А в помещение като банята, където използваме всякаква козметика, е перфектното им място.

Което и растение да изберете, не забравяйте да го разположите, така че върху него да не падат пръски от мивката или от душа. Ако някое от цветята започне да увяхва, го изнесете извън банята, докато се освежи, и след това го върнете.

Автор: Антония Терпешева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *