СЕМЕЙСТВО

Детето от 3 до 6 години – особено опасен етап в развитието му

Твърди се, че първите 7 години са от най-важно значение за оформянето на личността. Това е вярно, но педагозите обръщат специално внимание на етапа от 3 до 6 години. Това е периодът, в който детето започва усилено да изгражда своя Аз и се появяват емоционални проблеми, за които родителите трябва да знаят, защото тяхната неадекватна реакция може да обърка ценностите на малкия човек и да го травмира.

Едипов комплекс – това е силната привързаност от страна на детето спрямо родителя от противоположния пол. Около третата си година то открива половите си органи и това има важни психологически последствия за него. То е поставено пред неизбежния въпрос за анатомичните разлики между мъжа и жената, както и за собствената му принадлежност към единия от двата пола. Но паралелно с това се случва и друго – детето разбира, че неговата майка има собствено съществуване, в центъра на което не е то, и в което „престижният“ баща играе главна роля. По отношение на връзката майка-дете бащата се явява излишен и детето го възприема като натрапник. Таткото е и „противник“ в отношенията майка-дете, и обект на обожание от страна на малкото момче. Колкото до момиченцето, то започва да се съсредоточава върху майка си, искайки да бъде като нея, като същевременно вижда, че няма нейната зряла завършеност. Привързаност на малката се ориентира повече към бащата, защото тя вижда неговата важност в очите на майката.

Ревността (комплекс на Каин) – това е онази ревност, която по-голямото дете проявява към новодошлото бебе, от една страна, а от друга – ревността на по-малкото, на което му се налага да се бори за своето място във вече изградена среда. По-голямото започва да се глези, с цел да бъде прието като бебе, за да бъде обожавано така, както малкото. Колкото до по-малкото, то е в непрекъсната конкурентна борба с по-голямото, чието превъзходство разбира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *