ЗДРАВЕ

Аспержи и 5 големи ползи за здравето от тяхната консумация

Аспержите представляват пролетен зеленчук, който крие огромни ползи за нашето здраве. Причина за това е фактът, че те съдържат множество полезни вещества, които ни помагат да бъдем по-здрави и жизнени. Много хора ги подминават на щанда за зеленчуци, но това е голяма грешка.

Освен че са богати на полезни вещества, друго предимство на аспержите е фактът, че те са бедни на калории. Това ги прави подходящи при диети и режими, целящи отслабване. Една чаша от тях съдържа само 40 калории. Същото количество обаче съдържа повече от 400 милиграма калий, 4 грама чист растителен протеин и 4 грама фибри.

Аспержите съдържат и активното вещество аспарагин, за което се зае, че помага за подобряване на нашето кръвообращение и контролира кръвното налягане.

Сега ще разгледаме и 5 истински големи ползи от редовната консумация на аспержи. Сигурни сме, че след като прочетете тази статия, вие ще включите този зеленчук в своето меню.

Съдържат купища полезни вещества

За този зелен зеленчук се знае, че е богат източник на витамини С, А, Е и К. Освен това, те съдържат още много фибри, хром, фолиева киселина и витамини от група В. Те могат да ви помогнат да балансирате своята кръвна захар и да се предпазите от диабет.

Превенция срещу рак

Аспержите могат да ви помогнат да се предпазите от развитието на раково заболяване. Причина за това е фактът, че те са източник на съединението глутатион. За него се знае, че има свойството да детоксикира и неутрализира свободните радикали. Действа антиканцерогенно.

Много, много антиоксиданти

Благодарение на фитохимикалите, аспержите имат купища полезни свойства в борбата с рака и стареенето. Съдържащите се в тях антиоксиданти могат да забавят процесите на стареене в организма, които от своя страна са предизвикани от влиянието на свободните радикали.

аспержи
Включването на аспержи в нашето меню води до големи ползи за здравето
Действат положително на работата на мозъка

Аспержите помагат на мозъчната ни дейност, най-вече заради съдържащия се в тях витамин В12. Те подхранват нашия мозък и подобряват работата на нервната система. За този витамин е известно, че той се бори активно с трудностите в когнитивната функция. Смята се, че аспержите помагат за превенция на болестта на Алцхаймер.

Естествен диуретик са

Отдавна учените са установили, че в аспержите се съдържа аминокиселината аспарагин, която има диуретични свойства. Тази аминокиселина може да предизвика освобождаване от излишните течности в организма. Освен това, тя облекчава сърдечната дейност и понижава нашето кръвно налягане. Предпазва от инфекция на пикочните пътища и бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *