ЗДРАВЕ

Ето защо не е добре да се спи по корем

Специалисти твърдят, че положението на тялото по време на сън има влияние върху общото състояние на човека. Въпреки че доста хора предпочитат да спят по корем, съществува мнение, че тази поза може да бъде опасна за здравето.

Специалистите изброяват следствията, които могат да възникнат:

  • Болки в гърба: При спане по корем главата се намира в неестествено положение в продължение на 6-8 часа, което увеличава натоварването на гръбначния стълб. Мускулите, които трябва да се отпускат по време на сън, се напрягат, което може да доведе до хронични болки в гърба.
  • Нарушение на кръвообращението: В положение легнал по корем, шията е завъртяна под ъгъл от 90 градуса. Това може да притисне една от артериите и да влоши кръвоснабдяването на главния мозък.
  • Натоварване на сърцето: При сън по корем, белите дробове са притиснати и не могат да се разтворят напълно при вдишване. Това води до по-малко кислород в кръвта и поставя допълнително натоварване върху сърцето.
  • Проблеми с кожата: Спането по корем може да доведе до отоци на лицето през сутринта. Това се дължи на неестественото положение на гръбначния стълб, което нарушава оттичането на лимфата. Освен това, кожата на лицето и зоната на деколтето може да пострада от спане по корем.

Ако не можете да се откажете от спането по корем, е важно да имате предвид, че възглавницата ви трябва да е тънка и мека, за да намалите натоварването на шийните прешлени.

Другият вариант е наистина да опитате да се лишите от този навик. Разбираме, че така може би ви е по-удобно, но тази поза за сън е неестествена и може да доведе до усложнения. Имайте това предвид и не го забравяйте.

Прочетете още: Какво ще се случи, ако всяка нощ спим с чорапи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *